5 aandachtspunten voor zwaardere lopers

Hou rekening met deze tips om ook als loper met een maatje meer comfortabel je trainingen af te werken.

First things first: je gewicht op de weegschaal definieert je niet als loper. ‘Size doesn’t matter’ is een veelgebruikte uitspraak en dat geldt zeker ook voor lopers. Je gewicht zegt namelijk niets over hoe snel je kan lopen, zelfs niets over hoe gezond of ongezond je bent (het is eerder al gebleken dat BMI geen geschikte maatstaf is). Iemand die erg mager is kan namelijk veel ongezonder zijn dan iemand met een maatje meer. Bovendien: waarom zou je als zwaardere loper niet kunnen genieten van iets dat je gelukkig maakt en waardoor je je beter in je vel voelt?

Hoe dan ook zijn er wel een aantal aandachtspunten waarmee zwaardere lopers rekening moeten houden. Hieronder belichten we 5 tips voor zij die willen beginnen met lopen.

1. Investeer in goed materiaal

Loopschoenen van goede kwaliteit zijn een must. Laat je daarom steeds adviseren in een loopspeciaalzaak. De adviseurs in loopspeciaalzaken houden namelijk rekening met tal van factoren om de ideale loopschoen voor jou te vinden, waaronder ook je gewicht. Zwaardere lopers hebben nood aan schoenen met extra steun en demping.

Goede loopschoenen vormen de basis, maar zorg ook voor goede loopkledij. Als zwaardere loper kan je sneller last hebben van huidplooien die tegen elkaar schuren tijdens het bewegen. Ook zal je meer zweten, wat het risico op schuurplekken verhoogt. Kies voor kwaliteitsvolle materialen die vocht goed opnemen en smeer eventueel vaseline op de meest gevoelige plekken. Voor vrouwen is een goede sportbeha eveneens van essentieel belang om voldoende steun te bieden tijdens de loopbeweging.

2. Omarm de wandelmethode

Dit geldt voor alle beginnende lopers, maar wandelen is de beste manier om je uithouding te vergroten en je lichaam te laten wennen aan de verhoogde fysieke activiteit. Met wandelen simuleer je de loopbeweging, maar dan zonder de belasting van het lopen. Weet dat de impactkrachten bij het landen zo’n 1,5 keer je lichaamsgewicht bedragen. Niet verrassend dus dat je met een hoger gewicht ook gevoeliger bent aan blessures. Door het lopen af te wisselen met wandelen verminder je de impact en laat je je lichaam geleidelijk aan wennen aan de loopbeweging.

3. Kies voor zachtere oppervlakken

Naast de loop/wandelmethode te hanteren, doe je er ook goed aan om te kiezen voor een zachtere ondergrond om het blessurerisico te beperken. Lopen op zachtere ondergrond vermindert de belasting op gewrichten en helpt om de landingsimpact te verminderen. Voor zwaardere lopers is de extra demping van zachte ondergrond dus zeker in het begin een betere keuze.

4. Doe aan krachttraining

Geef je lichaam extra ondersteuning en je wordt een betere loper. Zeker beginnende lopers zien het nut van kracht- en stabilisatietraining vaak niet meteen in. De voordelen van krachttraining voor lopers zijn echter tal van keren bewezen: dankzij krachttraining verminder je het blessurerisico, verbeter je je loophouding en verhoog je je snelheid. Als je gewicht wil verliezen, zal de combinatie van lopen en krachttraining bovendien veel sneller resultaat opleveren dan wanneer je enkel loopt. Je zal je lichaam meer zien veranderen door spieren op te bouwen én uiteraard creëer je een stabiele basis die ervoor zorgt dat je verder en sneller kan lopen, wat ook weer een positief effect op je gewicht zal hebben.

5. Eet & hydrateer

Hoewel je gewicht wil verliezen, is het niet de bedoeling dat je drastisch in je kilocalorieën schrapt, zeker niet als je naast een streng dieet ook veel beweegt. Een juist voedingspatroon vormt de basis voor een gezond gewicht: het houdt je stofwisseling op peil en geeft je energie om je training succesvol af te werken. Je zal sneller resultaat zien en meer uit je training halen als je juist eet.

Ook belangrijk: drink voldoende water. Zwaardere lopers verliezen meer vocht doordat ze meer transpireren. Zorg dat je voldoende drinkt doorheen de dag en zeker voor en na je training. Op warme dagen en afhankelijk van je zweetratio kan je ook water meenemen tijdens je trainingssessie.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?