4x hoe lichaamsbeweging je jong houdt

Lopen brengt heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Een van die voordelen? Het proces van ouder worden vertragen. Lopen houdt je namelijk op verschillende manieren jong!
  1. Het maakt je spieren sterker

Als we ouder worden, verliezen we ook aan spiermassa en -kracht. De snellere afbraak dan aanmaak van spieren bij het ouder worden (ook wel sarcopenie genoemd), verhoogt onder meer de kans op valincidenten. Gezien lopen een hoog-intensieve impactsport is en je zo spieren kweekt, kan je sacropenie tegengaan. Integreer zeker ook krachttrainingen in je schema voor een beter behoud van spiermassa.

  1. Het maakt je botter sterker

Niet enkel je spieren, maar ook je botten zijn gebaat bij voldoende lichaamsbeweging. Onderzoek toont aan dat je botmassa niet meer toeneemt na de leeftijd van 30 jaar, en dat je tussen je 40ste en 50ste meer botmassa verliest dan dat je lichaam kan aanmaken. Aerobe activiteiten, zoals lopen, dragen bij aan de opbouw van botmassa. Als je al op jongere leeftijd regelmatig je loop- of wandelschoenen aantrekt, verhoog je bovendien de botdichtheid om het risico op botgerelateerde aandoeningen, zoals osteoporosis, op latere leeftijd te verkleinen.

  1. Het maakt je slimmer

Lichaamsbeweging is een van de belangrijkste manieren om je hersenen gezond te houden en de cognitieve functie ervan te verbeteren. Het verkleint onder meer het risico op ouderdomsziektes, zoals dementie en Alzheimer. Je spieren produceren tijdens het bewegen kleine molecules, ‘myokines’ genaamd, die tal van voordelen voor je brein met zich meebrengen.

  1. Het maakt je telomeren langer

Telomeren, DNA dat zich op het uiteinde van onze chromosomen bevindt, zijn goede graadmeters van veroudering. Bij het ouder worden, worden deze telomeren korter, wat de celvernieuwing negatief beïnvloedt. Kortere telomeren worden gelinkt aan verschillende chronische aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk, beroertes en hartziekten. Uit onderzoek blijkt dat zij die vaak actief zijn langere telomeren hebben. Zo komt de biologische leeftijd van bijvoorbeeld een 40-jarige die veel sport overeen met de biologische leeftijd van iemand die 31 is en vrijwel niet actief is.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?