4 tips om blessurevrij te blijven

Het ergste aan lopen, is niet kunnen lopen, zullen velen onder jullie beamen. Maar hoe blijf je nu uit die verdomse lappenmand? Enkele tips.

1. Check-up

Het kan hoegenaamd geen kwaad om je bij de start van elk loopseizoen te laten onderzoeken. Puur preventief. Zo kom je misschien wel te weten dat je meer druk zet met je linker- dan met je rechterbeen. Zulke overbelastingen kunnen na verloop van tijd blessures veroorzaken. Je gaat best jaarlijks langs bij je sportarts, want je lichaam verandert. Vorig jaar had je bijvoorbeeld nog een pronatieschoen nodig, maar dat wil niet zeggen dat je die ook dit jaar moet gebruiken. En lopen op foute schoenen gaat hand in hand met blessures. Wat je schoenkeuze betreft, kan je je best laten bijstaan door specialisten (zie onderaan).  

2. Doe crosstraining

Oké, oké, jij vindt lopen de leukste sport, maar door af en toe andere sporten te doen, kan je jezelf verbeteren als loper. Over het algemeen worden bij het lopen heel veel spieren getraind, maar sommige kunnen wel wat extra training gebruiken. Je bovenlichaam, bijvoorbeeld. Zwemmen is daarvoor een perfecte training.

3. Slaap is de belangrijkste activiteit van de dag

Herstel is een bijzonder belangrijk onderdeel van je trainingsschema. Wanneer je lichaam niet volledig gerecupereerd is, zal het weinig uithalen om toch te gaan trainen. Meer zelfs: het zal zelfs meer kwaad dan goed doen. Neem dus de tijd om te rusten. En luister naar je lichaam. Als je signalen krijgt dat je maar beter niet kan gaan lopen, doe dan geen (zware) training die ingepland stond. Dat is beter in plaats van blindelings je schema te volgen. Wie in dat geval toch gaat lopen, riskeert zijn schema voor langere tijd aan de kant te moeten leggen.  

4. Vergeet de opwarming niet

Zij die al eens een loopschema gevolgd hebben – eigenlijk een must voor beginnende lopers – weten dat die trainingen vaak beginnen met een opwarming. Die doet geen dienst als bladvulling van je schema, maar zorgt wel voor een juiste voorbereiding naar je inspanning. De opwarming laat je spier- en lichaamstemperatuur stijgen, waardoor verschillende lichaamsmechanismen worden aangezet. Zeker bij koude temperaturen is een opwarming bijzonder belangrijk.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?