‘4 km/u lopen lijkt gemakkelijk, maar dat is het hier niet’

4 km/u lopen? Dat is nog niet eens stevig doorstappen! We horen het je al denken. Maar die snelheid halen bleek zelfs voor een van onze doorgewinterde lopers geen makkie in Zuid-Frankrijk.

Om zich te kwalificeren voor de Ultra Trail du Mont Blanc – zeg maar de hoogmis voor ultralopers – nam onze journalist Kris Clerckx in het najaar van 2016 deel aan de 100 Miles Sud de France. Inderdaad: een tocht van 165 kilometer, met onderweg 8000 positieve en 10.000 negatieve hoogtemeters. Ofwel: 4 marathons op 1 dag in het hooggebergte.

Toen het startschot weerklonk, had Kris nog veel goede moed: “Mijn doel is binnen de officiële tijdsmarge van 48 uur aan te komen en zo de kwalificatiepunten voor de UTMB binnen te halen. 48 uur voor 165 km betekent lopen met een gemiddelde van minder dan 4 km/u. Dat lijkt misschien een makkie, maar de moeilijkheidsgraad van het parcours, de inspanningen op grote hoogte, de nachtelijke loopuren en een haast onvermijdelijk dipje onderweg kelderen algauw de snelheid.”

In ons januarinummer lees je of Kris de finish gehaald heeft. Ons nieuwste magazine ligt nu in de winkel, maar je kan het artikel hier ook digitaal lezen. Deze fotospecial brengt je alvast in de juiste stemming. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?