De loop-wandelmethode, waarbij je het lopen onderbreekt met wandelpauzes, is populair bij beginnende lopers en onderdeel van elk Start 2 Run-schema. Maar wie het lopen eenmaal goed onder de knie heeft, laat deze ‘beginnersmethode’ al snel voor wat het is. Dat is natuurlijk logisch, aangezien de meesten een wandel/loopprogramma volgen met het doel om uiteindelijk onafgebroken te lopen. Toch brengen wandelpauzes ook voor gevorderde lopers nog veel voordelen met zich mee – los van je loopervaring en -conditie dus. Dankzij wandelpauzes zal je blessures vermijden, sneller recuperen en op een verantwoorde manier je trainingskilometers kunnen verhogen.
1. Blessures vermijden
Lopen is een repetitieve hoge impactsport en dus belastend voor je lichaam. Als je gevoelig bent voor kwetsuren of wanneer je net weer wil opbouwen na een blessure is het verstandig om wandelpauzes in te lassen. Op die manier verminder je de belasting op je lichaam en kan je ook verder en langer lopen. Zeker voor zij die het lopen hernemen na een blessure is deze strategie nuttig: de plek van de blessure is vaak gevoeliger en kwetsbaarder om opnieuw getroffen te worden.
2. Sneller recupereren
De dag na een intensieve training kan je last hebben van stijve en pijnlijke spieren. Heel wat lopers houden echter halsstarrig vast aan hun vooropgestelde kilometeraantal, ongeacht hoe moe ze zich voelen. Het doel van een hersteldag is net om je lichaam de tijd te geven om zich – jawel – te herstellen van de vorige training. Door alsnog je kilometeraantal de dag nadien de hoogte in te jagen, zal dit het herstelproces net vertragen. Enkele wandelpauzes nemen tijdens het lopen, zelfs al is dat maar om de 10 à 15 minuutjes, kan je de stress en belasting op je lichaam aanzienlijk verminderen en je recuperatie bevorderen.
3. Kilometeraantal verhogen
Als je graag langere afstanden loopt, bv. van een 5 km naar een 10 km, of van een halve naar volledige marathon, kan de wandel/loopmethode een geschikte manier zijn om je kilometeraantal gradueel op te voeren, zonder het blessurerisco hierbij te verhogen. Je drijft op een verantwoorde manier je kilometeraantal op, zonder de extra loopbelasting, zodat je lichaam geleidelijk aan kan wennen aan de langere afstand.