Waarom wandelen goed voor je is

We weten het: lopen is ‘jouw sport’, je uitlaatklep, je verslaving, je kan gewoonweg niet zonder je runs … Maar het is belangrijk om af en toe een rustdag in te lassen, zodat je je lichaam niet overbelast en je spieren kunnen herstellen. Dat wil niet zeggen dat je op die dag verplicht in de zetel moet hangen en niet actief bezig mag zijn. Integendeel!

Wat denk je van een heerlijke wandeling? In het bos, een park, de stad, het blokje om… Wandelen is leuk en heeft veel gezondheidsvoordelen, zelfs al na een half uurtje.

Weg met stress!
Veel werk, een zware meeting in het vooruitzicht, een moeilijke dag thuis, strubbelingen met je partner, nood om je hoofd eens leeg te maken, … Iedereen heeft weleens last van stress of gepieker. Door een halfuurtje te wandelen tijdens zo’n off day haal je een frisse neus, kom je tot rust en vermindert je stress zienderogen.

Wandelen is gezond
Wandelen mag dan wel minder intensief zijn dan lopen, het is evenzeer beweging. Je verbrandt calorieën, bouwt spieren op en werkt dus aan een gezond en fit lichaam. Een wandeling is ook goed voor je hart. Wandelen verlaagt je bloeddruk en vermindert de slechte cholesterol, waardoor het risico op een hartaanval verkleint. 

Je slaapt beter na een wandeling
Doordat je veel zuurstof binnenkrijgt en ontspant tijdens het wandelen, zal je ’s avonds lekkerder slapen. Probeer ook eens je smartphone thuis te laten tijdens je wandeling, zodat je daardoor niet afgeleid wordt. Want de hele tijd naar een scherm zitten staren, da’s natuurlijk allesbehalve ontspannend.

Je hebt een betere spijsvertering
Heb je soms last van een zwaar, opgeblazen gevoel na het eten? Maak dan een wandelingetje na de maaltijd, je zal merken dat dit helpt om je eten vlotter te verteren. 

Wandelen is gezellig
Ga wandelen met je partner, je kinderen, een vriend of vriendin, … Het is de ideale gelegenheid om wat bij te praten terwijl je gezond beweegt. Je ziet ook heel wat tijdens je wandeling: de mooie natuur, opmerkelijke gebouwen in de stad, misschien kom je wel bekenden tegen, … Kortom, wandelen maakt je gelukkig!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?