3 tips om geen tomaatrood gezicht te krijgen tijdens het lopen

Goed nieuws: schaam je niet voor je tomaatrode hoofd tijdens of na een looptocht. Het is doodnormaal. Bovendien is het moeilijk om er wat tegen te beginnen. Uiteraard doen we toch een poging.

Je tomaatrode gezicht is eigenlijk het resultaat van een kettingreactie in je lichaam. Want wie sport, jaagt zijn lichaamstemperatuur de hoogte in. Je bloedvaten gaan vervolgens uitzetten om oververhitting te voorkomen. Omdat er dan meer bloed naar de oppervlakte van je huid wil, kleurt je aangezicht rood.

De ene persoon is daar gevoeliger voor dan de andere, maar abnormaal is het dus geenszins. Zolang je hartslag en ademhaling niet abnormaal zijn, hoef je je geen zorgen te maken over dat tomaatrode hoofd. Bovendien is het moeilijk om die rode kleur weg te krijgen. Toch deze 3 tips…

1. Neem meer vocht op

De uitzetting van de bloedvaten is slechts één manier waarop je lichaam probeert om oververhitting tegen te gaan. De andere is zweten. Wie te weinig drinkt voor hij gaat lopen, geeft zijn lichaam dus ook minder vloeistof om te zweten (en zijn lichaam af te koelen). Daardoor kan je lichaam haast niet anders dan proberen af te koelen op de andere manier: bloed naar de huidoppervlakte brengen met het rode gezicht als gevolg.

2. Word een man

Toegegeven, dit is misschien een wat drastische stap. Maar het is nu eenmaal een feit dat mannen meer zweten dan vrouwen (en dus ook op die manier hun lichaam meer afkoelen). Vrouwenlichamen moeten noodgedwongen meer afkoelen door bloed dat naar het huidoppervlak komt. Daardoor hebben lopende dames vaker een rood aangezicht.

3. Doe wat aan je vetpercentage

Vet is een grote boosdoener in dit geval. Vet isoleert je lichaam en beperkt de warmteafvoer. Daardoor zal je lichaam sneller opwarmen en tegelijk zal het die warmte ook minder snel kwijtraken. Dat is bij het volgende frituurbezoek dus nog maar 1 Bicky Burger in plaats van 2.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?