11 goede redenen om te lopen

Op 11 november is het weer tijd voor onze jaarlijkse running.be 11K. We dagen jullie uit om die dag massaal 11 km te lopen op een plaats en tijdstip naar keuze. Als je nog twijfelt: hier zijn 11 supergoeie redenen om te lopen!

1. Het moét niet intensief
De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat je 2,5 uur per week matig moet bewegen. Dat kan je doen al lopend maar even goed al wandelend, en je mag die 2,5 uur gerust spreiden over meerdere momenten. Je hoeft geen marathon te lopen of te spurten als een jachtluipaard om aan de aanbevolen dosis beweging te geraken. Je loopt gewoon op je eigen tempo.

2. Lopen houdt je jong
Een 50-jarige loper kan nog het uithoudingsvermogen van een 30-jarige halen. Dat zijn mooie vooruitzichten!

3. Lopen maakt gelukkig
Tijdens het lopen komen er endorfines vrij in je hersenen, waardoor je je goed voelt. Soms leidt dat tot de zogenaamde ‘runners’ high’. Wie dat al eens ervaren heeft, weet dat je je op zo’n moment supergelukkig voelt.

4. Lopen is ontspannend
Lopen is inspannend maar zeker ook ontspannend. Ideaal voor, tijdens of na een drukke dag, om even al je zorgen en bekommernissen opzij te zetten. Trek de deur achter je dicht en maak al lopend je hoofd lekker leeg.

5. Lopen boost je zelfvertrouwen
Je beseft het misschien niet altijd, maar lopen is een zeer mentale sport. Als je je prestatievermogen voelt stijgen, krijg je automatisch meer zelfvertrouwen. Na een geslaagde run heb je soms het gevoel dat je onoverwinnelijk bent en de hele wereld aankunt.

6. Lopen is de beste verslaving
Aan lopen kan je positief verslaafd raken. Dit heeft te maken met de endorfines die vrijkomen, en die verslavend werken. Maar je hoeft er gelukkig niet van af te kicken …

7. Lopen doet je dromen
Een loper mag grote doelen en dromen hebben, maar het is zeker geen must. Voor de één is een marathon (of meer) lopen het ultieme doel, de andere geniet van korte en rustige runs. Zolang je loopt én ervan geniet, is het allemaal prima.

8. Je daagt jezelf uit
Lopen is een sport waarbij je geen andere mensen nodig hebt om je grenzen te verleggen. Je gaat in de eerste plaats de strijd aan met jezelf. Als je slaagt in een doel en als het ware ‘jezelf verslaat’, krijg je veel voldoening. Yes you can!

9. Lopen leert je omgaan met tegenslagen
Als loper ervaar je dat niet alles altijd ‘loopt’ zoals je het zelf wilt. Een blessure, een slechte dag, een dip, … Dat kan allemaal eens gebeuren. Het kom erop aan vol te houden en dan kom je er zeker sterker uit! Deze ingesteldheid helpt je ook om tegenslagen in het gewone leven te verwerken. Heel belangrijk.

10. Lopen is een gemakkelijke sport
Trek je sportkleren aan, ga naar buiten en loop zo ver en zo lang als je wilt. Moeilijk is dat toch niet? Bovendien kan je het doen waar en wanneer je maar wilt. Lopen is een flexibele sport die je op elk moment van de dag kan doen.

11. Lopen is niet duur
Een degelijk paar schoenen en een loopoutfit, en klaar is kees! Daarnaast heb je nog een goeie dosis motivatie nodig, maar dat is volledig gratis. Je moet ze soms enkel een beetje zoeken …

Dus wat denk je… Doe je mee op 11/11? Je kan er zelfs leuke loopgadgets mee winnen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?