10 tips voor lopen op het strand

Lopen op het strand kan een leuke en vooral pittige variatie zijn op je trainingen in het bos of op de verharde weg. Met deze 10 tips ben je goed voorbereid voor je volgende loopsessie over het zand.

1. Smeer je in

Een goede voorbereiding is het halve werk: smeer je daarom voor je training goed in met zonnebrandcrème. Er zijn merken die speciale crèmes en sprays voor sporters hebben en onontbeerlijk zijn in je reis- of sporttas.

2. Drink water

Ready to run? Drink dan eerst nog een glaasje water en neem ook water mee voor onderweg als je langer dan 60 minuten onderweg bent. Bij warme temperaturen kan je ook al voor kortere trainingen iets van drank voorzien.

3. Draag lichte kleuren

Wist je dat je in kleding met een lichte kleur koeler blijft dan wanneer je bijvoorbeeld zwart of donkerblauw draagt? Voor een strandloop zijn een tanktop, sportbeha en shortje ideale kleding. Zet ook een zonnebril op je neus of een pet op je hoofd om je ogen te beschermen tegen de zon.

4. Schoenen of blote voeten

Op het strand kun je gewoon je normale loopschoenen dragen. Wil jij liever het zand tussen je tenen voelen tijdens het lopen? Probeer dan eens barefoot running, ofwel lopen op blote voeten. Pas daarbij wel op scherpe schelpen, zoals scheermesjes, en loop ook niet meteen te lang of de hele zomer plots op blote voeten. Blootvoets lopen heeft voordelen, maar biedt ook weinig bescherming aan je voet en kan het risico op blessures vergroten als je dit niet gewoon bent.

 5. Zoek een rustig moment uit

Over zandkastelen springen of medestrandgangers die aan het beachballen zijn ontwijken is natuurlijk best een leuke uitdaging, maar ideaal is het niet. Bovendien is het vaak warm op de tijdstippen dat er veel mensen op het strand zijn. Zoek voor je looptraining daarom een rustig moment uit, zoals vroeg in de ochtend of bij zonsondergang.

6. Wind mee

Kijk voor je begint met lopen even hoe de wind staat. Kies als het behoorlijk waait voor een training met de wind in de rug. Je kunt dan via de meer beschutte duinen weer teruglopen naar de plek waar je begonnen bent.

7. Blijf bij zee

Hoe dichter je bij de zee loopt, hoe steviger en vlakker het zand is. Dat geldt zeker als het eb is. En dat loopt een stuk vlotter dan wanneer je juist het mulle zand verder van de waterlijn opzoekt.

8. Doe het rustig aan

Misschien wel het belangrijkste advies in dit rijtje met tips: doe het tijdens je looptraining op het strand rustig aan. Lopen over zand belast je voeten, enkels en benen meer dan je standaard training op bospaden bijvoorbeeld. Een training van een kwartiertje of twintig minuten aan een rustig tempo is voor de eerste keer goed genoeg. Gaat dit je makkelijk af, dan kun je er steeds een paar minuten bij doen. Heb je het zwaar? Wissel dan twee minuten lopen af met één minuut wandelen.

9. Level omhoog

Ben jij inmiddels een doorgewinterde strandloper? Dan is het leuk om je training uitdagender te maken door afwisselend op het harde zand vlak langs de zee en op het droge, mulle zand verder van het water af te wisselen. Probeer bijvoorbeeld eens een interval van 5 minuten lopen op stevig zand en 2 minuten lopen op mul zand.

10. Pak de duinen mee

En wil je er nog een schepje (zand) bovenop doen? Pak dan even de duinen mee. Zo heb je meteen ook een mooie heuveltraining te pakken. Doe dit alleen als je merkt dat het goed gaat. Als je boven bent, kan je even rusten en van het uitzicht genieten.

Trek je deze periode voor een dagje, weekendje of langere periode naar de Belgische kust? Combineer dan je strandloopje met een bezoek aan het Olympic Festival in Middelkerke: 

Olympic Festival Middelkerke biedt deze zomer 16 dagen lang olympisch plezier voor fans in België

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.