10 tips om even te ontspannen

Dezer dagen blijven we allemaal zoveel mogelijk in ons kot, wassen we massaal onze handen en houden we minstens anderhalve meter afstand als we iemand kruisen op straat. We beschermen ons lichaam volop tegen het coronavirus, maar denken we ook voldoende aan ons hoofd?

In deze vreemde coronatijden gaan er wellicht heel wat gedachten door je hoofd en dat kan soms zwaar wegen (en je op bepaalde momenten te veel worden: dit is heel normaal). Daarom is het belangrijk om, behalve je lichaam goed te verzorgen, ook je hoofd geregeld eens leeg te maken, al is het maar heel even. Niet eenvoudig, dus daarom geven wij 10 tips om makkelijk te ontspannen.

1. Neem een warme douche of bad. Leg jezelf flink in de watten, neem er bijvoorbeeld een goed boek of magazine, een gezichtsmaskertje en een drankje bij.
2. Bel met iemand die je graag ziet, bijvoorbeeld een familielid of een vriend(in). Praat rustig bij en vertel hem/haar waarover je piekert of twijfelt. Wedden dat je je daarna beter voelt? En met je telefoontje doe je de ander zeker ook een groot plezier! Je kan ook een digitale date organiseren met vrienden, collega’s of familie. Zo blijven jullie in contact. En bekende gezichten zien en horen, daar word je blij van! Er bestaan heel wat apps om zo’n online bijeenkomst te organiseren. 
3. Lees een goed boek of magazine. Nestel je lekker in de zetel, of installeer je in je tuin of op je terras in het zonnetje. Een boek laat je even wegdromen en ontsnappen uit de realiteit, ideaal om te ontspannen.
4. Probeer een nieuwe hobby, bijvoorbeeld schilderen, puzzelen, tekenen, online een taal leren,… Het is de ideale moment ervoor! Wie weet ontdek je wel een verborgen talent.
5. Doe iets voor een ander, zoals een kaartje of een boeket bloemen sturen naar iemand die jarig is of die je mist. Je kan ook je kinderen een mooie tekening of een verrassingspakket laten maken voor de grootouders en het met de post opsturen. Het geeft je een goed gevoel om iets te kunnen doen waar een ander blij van wordt!
6. Doe een huishoudelijk taakje dat je al lang uitstelt, bijvoorbeeld het terras schuren of het onkruid wieden, of kuis elke dag een schuif of kast uit. Even op je tanden bijten maar het zal je zoveel voldoening geven om het eindelijk te kunnen afvinken van die to do lijst. Rust in je huis brengt rust in je hoofd.
7. Neem de tijd om schaamteloos een serie te bingewatchen op Netflix. Je hierover schuldig voelen is nu écht niet nodig!
8. Ga sporten! We moeten zoveel mogelijk binnen blijven maar in de buitenlucht sporten mag gelukkig wel nog. Het wordt zelfs aangemoedigd, op voorwaarde dat je de regels respecteert. Ga dus lekker wandelen, lopen of fietsen. Je krijgt er een fysieke én mentale boost door!
9. Wees lekker nostalgisch! Blader door oude fotoboeken of bekijk foto’s van een vorige vakantie. Zo herbeleef je die zalige momenten, een instant oppepper. Het kan heus ook geen kwaad om te dromen van een volgende reis. Je moet er misschien nog even voor wachten, maar het komt wel. Wees positief!
10. Speel een gezelschapsspel met je kinderen of het gezin. Op ‘normale dagen’ heb je daar vaak geen tijd voor, dus profiteer van de zee van tijd die je nu hebt! Het is ideaal om je gedachten te verzetten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?