Zwemmen bij een loopblessure
In het water ben je zo goed als gewichtloos, waardoor je spieren minder belast worden. Hierdoor is zwemmen een ideale sport voor geblesseerde lopers of sporters die te kampen hebben met rug-, nek- of knieproblemen. Door te zwemmen kan je toch blijven sporten tijdens je rust- of herstelperiode, en zo blijf je fit.
Aquajogging: veel voordelen
Bij aquajogging, een speciale vorm van zwemmen, loop je met een soort gordel om je middel in diep water zonder dat je contact maakt met de bodem. Dit heeft voordelen:
* Minder schokbelasting en belasting op je gewrichten doordat je geen contact maakt met de grond. Ideaal bij een blessure!
* Je bepaalt volledig zelf de intensiteit van het aquajoggen: hoe hoger je beentempo, hoe intensiever.
* Je kan dit doen als afwisseling met een gewone looptraining (bv. als het erg warm is) of als specifieke krachttraining.
Meer spiergroepen
Je kan natuurlijk ook ‘gewoon’ gaan zwemmen als loper (schoolslag of crawl). Je traint al zwemmend sowieso meer spiergroepen dan bij het lopen, voornamelijk je bilspieren, bovenbenen en hamstrings. Het bevordert ook je ademhaling en het is ontspannend. Kortom, weinig redenen om je loopschoenen niét af en toe in te wisselen voor je zwembroek of badpak!