Zwangere atlete loopt twee marathons

Officieel finishten er afgelopen weekend 4.352 lopers in de marathon van Sevilla, maar eigenlijk was dat er eentje meer. Marleen Avermaete is immers 4,5 maanden zwanger en liep dus voor twee.

De 36-jarige Marleen Avermaete uit het Vlaams-Brabantse Bekkevoort is bezeten van lopen. De marathon in het Spaanse Sevilla was al haar 28ste. “Ik loop al mijn hele leven”, zegt Marleen in Het Belang van Limburg. “Vroeger liep ik vijf tot zes keer per week, maar sinds mijn zwangerschap heb ik dat teruggeschroefd naar drie tot vier keer per week.”

De marathon die ze vorig weekend in Sevilla liep, was al Marleens tweede tijdens haar zwangerschap. “In november heb ik ook in Kasterlee een marathon gelopen. Al wist ik toen nog niet honderd procent zeker dat ik al zwanger was.”

Marleen finishte in Spanje in 4u16:55, goed voor de 3.671ste tijd en de 44ste in haar leeftijdscategorie. “Dat was niet mijn beste tijd”, lacht ze. “Mijn snelste marathon heb ik in Parijs gelopen: 3u35. Maar in Sevilla heb ik het op aanraden van mijn gynaecoloog toch wat rustiger aan gedaan.”

“Na 25 kilometer ben ik een eerste keer gestopt en vanaf kilometer 36 heb ik na elke kilometer even rust genomen. Mijn gynaecoloog had mij ook aangeraden om zeker voldoende te drinken. Daarom droeg ik tijdens de marathon een gordel met drinkbekers rond mijn middel.”

Marleen raadpleegde ook een Leuvense sportarts voor ze in Sevilla aan de start van de marathon kwam. “De arts zei me dat wie getraind is in het lopen van marathons ook tijdens een zwangerschap marathons kan lopen. Al moet je tijdens zo’n inspanning goed naar je lichaam luisteren en rust nemen als je merkt dat het nodig is.”

Toch is Marleen niet van plan om tijdens haar zwangerschap nog een derde marathon te lopen. “Mijn ouders en zus waren er bij deze marathon al niet gerust in. Voor hen, én voor de gezondheid van mijn kindje natuurlijk, zal mijn volgende marathon dus pas voor na mijn bevalling zijn.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?