Zwaar werk en intensief sporten is slechte combinatie

Een fysiek zware job combineren met intensief sporten in je vrije tijd is geen goed idee. Wie dat doet, loopt volgens onderzoekers van de UGent tot drie keer meer kans op hart- en vaatziekten.

De relatie tussen fysieke activiteit en de effecten op hart- en vaatziekten is complexer dan wordt aangenomen. Dat besluit Els Clays van de vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde aan de UGent na een analyse van de gegevens van 14.000 Belgen.

Wie zijn lichaam niet gebruikt op het werk, maar nadien gaat sporten, vermindert de kans op hart- en vaatziekten met 50%. Wie echter een fysiek zware job heeft en daarnaast ook nog intensief sport, heeft tot drie keer meer risico op hart- en vaatziekten. 

Dat beweging dus niet altijd gezond is, komt omdat de fysieke activiteit op het werk eerder statisch en belastend is. “Het gaat vooral om repetitieve bewegingen, veel hefwerk en onnatuurlijke houdingen die lang moeten worden volgehouden”, zegt Clays in De Morgen. “Soms is het werk uitputtend, waardoor het energieverbruik belastend werkt en niet te vergelijken is met joggen. Evenmin zorgt het werk voor een trainingseffect, maar voor overbelading.”

Clays en haar collega’s gaan nu uitzoeken hoe mensen die ongunstige effecten kunnen compenseren en bepalen welk soort fysieke inspanningen mensen met een zware fysieke job wel kunnen uitoefenen om fitter te worden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?