Zuiniger lopen met korte hiel

Lopers met korte hielen verbruiken minder energie. Dat concludeert bewegingswetenschapper Melanie Scholz van de VU Amsterdam, uit onderzoek met vijftien Zuid-Afrikaanse hardlopers.

Melanie Scholz: ‘De achillespees kan de meeste energie opslaan als de lengte van de hiel kort is’
Hardlopers verschillen onderling in energieverbruik tijdens het lopen. Volgens de studie, die binnenkort verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Experimental Biology, valt driekwart van die verschillen te verklaren uit de afstand tussen hun enkelgewricht en de achillespees, dus de lengte van de hiel.

Bij de vijftien professionele en semiprofessionele hardlopers uit Zuid-Afrika varieerde deze afstand tussen 4,2 centimeter en 5,3 centimeter. Door hen te testen op een loopband ontdekte Scholz dat de hardlopers met een korte hiel het zuinigst lopen, hetgeen voor een groot deel de verschillen in prestatie tussen atleten verklaart.

Als een hardloper landt, fungeert zijn achillespees als een veer waarin energie wordt opgeslagen die weer vrijkomt als de loper zich afzet. “Wij hebben een wiskundig model opgesteld waarin we laten zien dat de achillespees de meeste energie kan opslaan als de afstand tussen het enkelgewricht en de achillespees kort is”, aldus Scholz.

Volgens de onderzoekster verklaart de hiellengte het verschil in hardloopprestaties statistisch beter dan andere variabelen zoals het hebben van dunne of hoge kuiten. Studies van de Deense fysioloog Bengt Saltin hebben eerder aangetoond dat benen met hoge dunne kuiten efficiënter door de lucht zwaaien.

“Mensen met dunne benen hebben vaak ook een kortere hiel”, zegt Scholz. “En dát helpt bij het hardlopen. Maar het effect van de dunne onderbenen verdwijnt als je corrigeert voor hiellengte. Daarentegen blijft het effect van de korte hiellengte bestaan, zelfs als je corrigeert voor dunne benen of hoge kuiten.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?