Zuiderse landen beheersen WK trail, Belgen kennen mindere dag

De zuiderse landen domineerden het voorbije weekend de zesde IAU Trail World Championships (het WK voor trailrunners). Maar er was ook een opmerkelijke podiumplek.

In het Geres/Transboundary Biosphere Reserve in Portugal moesten de deelnemers 5000 hoogtemeters overwinnen op een parcours van 85 kilometer. Zoals verwacht domineerden de Spanjaarden en Fransen het WK. Zij verdeelden 5 van de 6 medailles onder mekaar. Bij de mannen won de Spanjaard Luis Hernando (foto) na een race van bijna achtenhalf uur. Bij de vrouwen was de zege voor de française Caroline Chaverot. Een klein kwartier na Chaverot kwam Ragna Debats over de streep. De Nederlandse werd zo de enige ‘vreemde eend’ op het podium in Portugal.

De Belgen kenden niet hun beste dag. Fabian Magnee kwam als eerste landgenoot na ruim 12 uur over de streep en werd 133ste. Wim Bastiaens werd na 13 uur wedstrijd 165ste. Hij had bijzonder veel last van de hitte, liet hij op Twitter weten. Van de 300 starters haalden er 197 de finish.