Zugspitzelauf eist twee levens

Afgelopen weekend zijn twee deelnemers aan de bekende Zugspitze Extrem Berglauf om het leven gekomen door uitputting en onderkoeldheid. Beide atleten waren nog ongeveer tien minuten van de finish verwijderd.

De Zugspitzelauf in 2007. (foto getgoing GmBH)
550 atleten waren zondagnamiddag in het Oostenrijkse Ehrenwald gestart om naar de top van de Zugspitze (2962m) te rennen. Het parcours is 14,7 km lang en telt 2100 hoogtemeters. Het record staat op twee uur en drie minuten.

Het deelnemersveld aan de Extrem Berglauf werd verrast door een plotselinge verandering van het weer. Sneeuw, harde wind en temperaturen rond het vriespunt maakten van de tocht een hel, zeker voor enkele lopers die gestart waren in korte broek en T-shirt.

Twee deelnemers stierven op een tiental minuten van de top. Er werd nog lange tijd geprobeerd de beide slachtoffers te reanimeren, maar zonder succes. Zes andere lopers werden in het ziekenhuis opgenomen. Zij moesten door de bergwacht naar beneden gedragen worden omdat een helikopter door het slechte weer niet ingezet kon worden. 

De organisatie, get-going GmbH uit Garmisch-Partenkirchen, had de deelnemers enkele dagen voor de wedstrijd al gewaarschuwd voor sneeuwval op de berg. Op de website van het evenement werden er temperaturen van drie graden en een stormachtige wind voorspeld. De vraag is dan ook waarom de wedstrijd niet werd afgelast.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?