Zoveel conditie verlies je na 2 weken niet bewegen

En zoveel tijd heb je nodig om je eerdere vormpeil terug te krijgen.
Je loopschoenen al een tijdje niet meer aangetrokken, omdat je je motivatie even kwijt was of je niet anders kon wegens een blessure? Dan vraag je je misschien wel af welke gevolgen die inactiviteit heeft op je vormpeil. Onderzoekers van de University of Liverpool vonden een antwoord op die vraag. 
Bij het onderzoek naar de impact van de gewijzigde activiteit werden 28 gezonde individuen onderzocht: alle personen hadden een actieve levensstijl, zetten minstens 10 000 stappen per dag en deden verschillende fysieke activiteiten. Tijdens het onderzoek verminderden de proefpersonen hun lichaamsbeweging aanzienlijk door hun dagelijkse stappenaantal te verlagen naar 1500. Dat betekende dat ze gemiddeld zo’n 103 minuten per dag meer stilzaten dan normaal. 
Het resultaat na 14 dagen 
De resultaten toonden een daling van de cardiovasculaire gezondheid met 2% en VO2-max met 4%. Gemiddeld namen ook tailleomtrek met 1 centimeter en het vetpercentage met 0,5% toe. 
Maar voor je begint te panikeren als je enkele weken amper bewogen hebt: de onderzoekers bestudeerden ook hoelang het duurt om die verloren fitness terug te krijgen. Nadat de 28 individuen hun fysieke activiteiten hadden hernomen, werden ze 14 dagen – exact dezelfde tijd dat ze gerust hadden – opnieuw onderzocht. Wat bleek? Ze hadden hun eerdere vormpeil terug. 
De beste manier om de impact van de genoemde negatieve gevolgen te beperken, is natuurlijk om van lichaamsbeweging een dagelijkse gewoonte te maken. Al heb je weinig tijd of zin: zelfs een korte wandeling of training kan al helpen. En als je niet anders kan dan rusten wegens een blessure, is het geruststellend om te weten dat je je algemene conditie snel terugkrijgt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?