Zou jij kleding van spiervezels dragen?

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd aan de hand van bacteriën een synthetische spiervezel te ontwikkelen die sterker is dan Kevlar, het materiaal waaruit kogelwerende vesten gemaakt worden. Dit opent de deur voor heel veel nieuwe interessante toepassingen ...

Een team onder leiding van Fuzhong Zhang, biologisch ingenieur aan de McKelvey School of Engineering van de Washington University in Saint Louis, heeft een manier gevonden om titine te creëren Titine is een heel groot en zwaar molecuul en een van de drie eiwitten in een (natuurlijke) spiervezel.

Titine werkt als een soort veer die de spier elastisch en stabiel houdt. Maar net door de enorme grootte van titine was het tot nu toe niet evident om synthetisch spierweefsel te maken. Via gemanipuleerde bacteriën zijn de Amerikaanse onderzoekers er nu toch in geslaagd titine aan te maken, die ze vervolgens tot vezels hebben gesponnen.

Deze synthetische spiervezels zijn sterker dan Kevlar, het materiaal waaruit kogelwerende vesten gemaakt worden. Nieuwe toepassingen op (bio)technisch en medische vlak of voor het maken van robots in zachte en buigzame materialen liggen voor de hand.

Maar ook in ons dagdagelijkse leven kan de nieuwe uitvinding van pas komen. Duurzame kledij gemaakt van synthetische spiervezels of ‘onbreekbare’ veters in je loopschoenen zijn maar enkele voorbeelden …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?