Zonder papieren, maar met bronzen medaille

Bloemen krijgen na je 3de plaats op de Belfius Brussels Half Marathon, maar geen geld hebben voor een vaas om ze in te zetten... Het intrigerende verhaal van Messy Messarat!

De Ethiopische Messy Messarat kwam drie jaar geleden terecht in België. Zonder papieren heeft ze nu nog steeds een precaire verblijfssituatie, waardoor ze verplicht is van dag tot dag te leven. Zich concentreren op haar sport is er dan ook niet bij, en toch behaalde Messy zondag brons op de Belfius Brussels Half Marathon.

Messy liep in Ethiopië ook al. Naar school, een uur heen en een uur terug. Van lopen als training was er echter geen sprake. Pas toen ze in België in een Kempens asielcentrum recreatief begon te lopen, hielp een medebewoner haar om via het internet een lokale loopclub te vinden.

Twee jaar later kwam ze in Brussel terecht en daar sloot ze enkele maanden geleden aan bij Les Gazelles de Bruxelles, een club die ontstond in 2012 met als doel mensen in armoede, nieuwkomers, mensen zonder papieren en andere Brusselaars warm te maken om op een recreatieve manier aan sport te doen. Door samen te joggen wil de club haar lopers fysiek en mentaal versterken, ontmoetingen en sportieve vriendschappen in de grootstad een plaats geven.

Les Gazelles krijgen van organisator Golazo sports al twee jaar op rij de steun om deel te nemen aan de Belfius Brussels Marathon & Half Marathon. Haar clubgenoten wisten al dat Messy de mannelijke lopers goed kan bijhouden, maar dat ze in de hoofdstad brons zou pakken op de halve marathon in 1u27’26” wekte ook bij hen verbazing en vervolgens trots op.

En daar stond ze dan op het podium. Met een bronzen medaille, maar nog steeds zonder papieren. Met bloemen, maar zonder geld om een vaas te kopen. Huilend, niet van vreugde, maar van de stress om wat haar als uitgeprocedeerde migrante nog allemaal te wachten staat.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?