Zondag is marathondag

Zondag heeft de 35ste editie van de Marathon de Paris plaats. Ook in Nederland staan er die dag duizenden atleten aan de start van de ABN AMRO Marathon Rotterdam.

MARATHON DE PARIS

Zondag heeft de 35ste editie van de Marathon de Paris plaats (foto belga)
De marathon loopt jaarlijks door het hartje van Parijs en heeft verschillende eet- en drankposten die voorzien zijn van wijn, bier, cider en oesters. De deelnemers starten op de Champs-Elysée, lopen langs bekende plaatsen als Rue de Rivoli, Place de la Concorde en Place de la Bastille en komen aan op Avenue Foch. Deze marathon is na de Marathon van Londen en die van Berlijn de derde populairste langeafstandsloop in Europa.

Marathon de Paris heeft een limiet van 40.000 lopers die binnen 5u40min de volledige route moeten afleggen. De start vindt plaats om 8.45u. De marathon is live te volgen op France 3.

Vorig jaar schreef Tadesse Tola de overwinning bij de heren op zijn naam in een tijd van 2u06. Atsede Baysa won bij de vrouwen in 2u22.

De dag voor de race kunnen de lopers genieten van een heerlijke spaghetti op het reusachtig pastafeest. Bovendien kun je ook deelnemen aan de halve marathon of aan de breakfast race, een kleine tocht van 5 km.


MARATHON ROTTERDAM

Ook in Rotterdam wordt er zondag de ABN AMRO Marathon gelopen (foto belga)
De ABN AMRO Marathon Rotterdam is al twaalf jaar het grootste eendaagse sportevenement van Nederland. De absolute wereldtop staat er aan de start op de Coolsingel samen met duizenden andere lopers. 

Voor de 31ste editie van deze marathon werd een heel weekendprogramma uitgewerkt. Zo kan iedereen op vrijdag terecht in de Marathon SportExpo. Zaterdag vinden de Kids Runs en een heuse pastaparty plaats om je voor te bereiden op het zware werk van zondag.

Naast de marathon die om 11 uur van start gaat, kan je ook deelnemen aan de 10 km Loop Rotterdam en de AD 5 km Loop. Er worden 25.000 deelnemers voor de verschillende loopevenementen verwacht en meer dan 100.000 toeschouwers.

De marathon heeft het snelste parcours ter wereld, waardoor de kans bestaat dat het wereldrecord verbroken wordt. Dat staat momenteel nog op naam van Haile Gebrselassie die op 28 september 2008 in Berlijn een recordtijd van 2u03 liep. Vorig jaar zegevierde de Keniaan Patrick Makau in 2u04 in Rotterdam, een persoonlijk record én ’s werelds beste tijd van het jaar. Bij de vrouwen was Aberu Kebede de snelste in een tijd van 2u25. Dat belooft!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.