Zon, zee, strand en… ploggen!

Daan Strang is een man met een missie. De Nederlander is bezeten van plogging, ontwierp zelfs zijn eigen rugtas hiervoor, en is momenteel bezig aan de Beach Clean-Up Tour: 260 km ploggen langs de Nederlandse Noordzeekust.

Sinds het fenomeen ‘plogging’ enkele jaren geleden vanuit Zweden naar de Lage Landen kwam overgewaaid, zijn bij heel wat lopers de ogen opengegaan: zwerfvuil is een gigantisch probleem in onze maatschappij.

Plogging – een combinatie van de woorden ‘joggen’ en het Zweedse ‘plocka’ (= verzamelen) – zal het probleem de wereld niet uit helpen, maar ploggers nemen tenminste hun verantwoordelijkheid en dragen bij aan een mooiere maatschappij.

Zo ook Daan Strang. Deze geëngageerde noorderbuur is zaterdag in Den Helder begonnen aan een drie weken durende 260 km lange plogtocht langs de Noordzeekust. Op zondag 30 augustus plogt hij zijn laatste etappe, van Breskens naar Cadzand.

Iedereen die wil, mag komen meehelpen. Wel de socialdistanceregels in acht nemen uiteraard! Om al het zwerfvuil in te verzamelen gebruikt Strang zijn zelf ontworpen PlogSack, een speciaal voor het ploggen ontwikkelde rugtas. Maar met een gewone draagtas, emmer of rugzak op pad gaan kan ook. Alle (hulp)middelen zijn goed om het strand proper te maken.

“Ik wil graag helpen om het bewustzijn te verhogen rondom plastic, zwerfafval, oceaanplastic en onze bijdrage als consument hieraan”, legt Strang zijn missie uit op zijn website ‘PlogSack’. “We kunnen de wereld elke dag een klein beetje mooier maken.”

“Ook hoop ik hiermee steeds meer mensen te activeren en te laten inzien dat we allemaal kunnen helpen om de bestaande problemen op te lossen. Door op te ruimen en tegelijkertijd lekker actief te zijn. Goed voor jezelf, voor andere mensen en dieren en goed voor de planeet.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?