Zon, zee, strand en … lopen

Deze zomer wordt er elke week wel ergens een strandloop georganiseerd. Anne-Marie Danneels, veelvuldig winnares, leert ons de mooiste wedstrijden kennen van Het Loopcriterium van de Kust.

Jaren geleden organiseerde elk van de tien kustgemeenten zijn eigen strandloop. Dat gebeurde echter zonder onderling overleg en zo gebeurde het wel eens dat er twee loopwedstrijden op dezelfde dag geprogrammeerd stonden. Om dergelijke ongelukjes te vermijden, staken de verschillende sportfunctionarissen de koppen bij elkaar. Het Loopcriterium van de Kust was geboren. Sindsdien bekampen de deelnemers elkaar jaarlijks in elf wedstrijden om uit te maken wie de beste strandloper is. Het criterium is inmiddels aan zijn tiende editie toe.

De organisatoren mikken zowel op de lokale bevolking als op de toeristen die tijdens de zomermaanden massaal aan onze kust verblijven. “Door de jaren heen hebben we wel steeds meer aandacht gekregen voor de recreatieve loper”, zegt Patrick Dobbelaere, die als diensthoofd Sport van Blankenberge nauw betrokken is bij de organisatie. “Iedereen die aan drie van de elf wedstrijden deelneemt, kan achteraf een formulier invullen waardoor hij kans maakt op één van de vele waardevolle prijzen in onze tombola, zoals weekendarrangementen, ballonvaarten en restaurantcheques.”

Voor de 15 beste wedstrijdlopers is er een aparte prijzenpot voorzien met daarin drie geldprijzen, aangevuld met naturaprijzen. Per wedstrijd verdienen de eerste dertig van het klassement punten, dit zowel bij de mannen als bij de vrouwen. “Wie hoog wil scoren in het eindklassement moet een hoofddoel maken van ons loopcriterium en aan alle wedstrijden deelnemen. Het is misschien zwaar omdat de wedstrijden elkaar snel opvolgen, maar uiteindelijk is het wel voor iedereen gelijk”, aldus Patrick Dobbelaere.

Een vaste deelneemster aan het criterium is Anne-Mie Danneels uit Ramskapelle, deelgemeente van Knokke-Heist. Eind de jaren 90 behoorde ze tot de absolute atletiektop in ons land en ook op internationaal vlak sprak ze een woordje mee. Zo versierde ze drie selecties voor het WK (met als beste resultaat een 35ste plaats in 1996) en vier voor het EK (in 1995 bekroond met een 14de plaats). Eerder dit jaar vierde Anne-Mie Danneels haar 50ste verjaardag, maar het sportieve vuur brandt nog altijd. “Ik train niet meer op basis van schema’s. Maar als ik aan de start van een wedstrijd sta, dan wil ik wel winnen”, klinkt de ambitie nog steeds nadrukkelijk door.

De voorbije negen jaar won Anne-Mie Danneels maar liefst zes keer het Loopcriterium van de Kust. Vorig jaar strandde ze echter op een tweede plaats. “Door een blessure heb ik twee wedstrijden gemist en die nulscores wogen natuurlijk zwaar door in de eindafrekening.” Bij de mannen ging de overwinning vorig jaar naar Dominique Verbeke.

Bekijk de strandlooptips van Anne-Mie Danneels en de volledige kalender met een beschrijving van elke wedstrijd in het running.be magazine van juli.

running.be magazine
Het volledige artikel, Tine Embrechts over haar looppassie, zonnebrillen en drinksystemen uitgetest, alles over oriëntatielopen, de 10 beste loop-apps, de eerste aflevering van de KBC-Boerentorenrun, train voor een snelle 5 km en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf dinsdag 3 juli in de winkel ligt.
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?