Zohra: ‘Ik heb sport nodig om tot rust te komen’

Als dj, kinderanimatrice, actrice en kinderverhaalschrijfster heeft Zohra een drukke agenda. De weinige gaten in die agenda vult ze met sport, véél sport. Dat mocht running.be magazine aan den lijve ondervinden tijdens een loopje langs de Demer.

Strak in het modieuze looppak verschijnt Zohra op de afspraak. We bevinden ons aan de Sint-Pieterskerk in het idyllische Langdorp, een deelgemeente van Aarschot, op de grens tussen Kempen en Hageland. Achter de kerk vloeit de Demer. Het is een bijzonder zomerse dag en enkele recreatieve fietsers en joggers zweten al hevig. “Dit is een prachtige streek om te sporten”, zegt de artistieke duizendpoot. “Je loopt hier langs het water, mountainbiket of flitst heerlijk met je koersfiets over de glooiende heuvels. Er komen in deze streek dan ook veel profs trainen.”

We vertrekken voor een looptochtje langs de Demer. Mooier krijg je de locaties echt niet. Dit is pure rust. Dit is puur natuur. Dit is zen. Zohra vertelt over de tests die ze aflegde bij Energy Lab en over hoe blij ze was dat haar conditie beter was dan het jaar ervoor. “Ik heb heel veel aan de tips die ik heb meegekregen en volg die dan ook nauwgezet op. Ik stel me altijd sportieve doelen en vind het heerlijk om er dan met deskundig advies aan te werken.”

Als dj maal je waarschijnlijk wel je loopkilometers af op de nodige beats?
Zohra: “Nee! Nee! Integendeel (lacht). Ik zit al zo vaak letterlijk tot over mijn oren in de muziek dat ik die beats bij het lopen echt niet meer nodig heb. Ik luister liever naar de natuur en naar de rust! (Wijzend naar haar voeten op het looppad) Die looppassen op het grind bijvoorbeeld, zalig! Ook bij het fietsen zet ik nooit muziek op. Omdat ik dat gewoonweg niet veilig vind, maar ook omdat ik tijdens mijn sportmomenten niet wil werken. Dan zou ik toch maar de hele tijd op bepaalde overgangen of ritmes letten en beginnen te associëren. Nee, sporten moet pure ontspanning zijn. Even niets aan – en dus ook niet op – mijn hoofd!”

“Ik zit al zo vaak tot over mijn oren in de muziek dat ik dat bij het lopen echt niet meer nodig heb”

Zohra

“Er is trouwens nog een tweede reden waarom ik geen muziek bij het lopen wil. Ik heb inspanningsastma en wil mijn eigen ademhaling horen. Dat is de perfecte indicatie om te weten of ik er niet over ga, want ik hou wel wat van snelheid. Zeker op de fiets, maar ook als ik loop. Toch begrijp ik perfect dat mensen graag op muziek lopen. Voor de motivatie, of om net niet aan hun werk te moeten denken bijvoorbeeld. Als ik thuis op de rollen train, zet ik natuurlijk wel muziek op. Dat gerol geeft een vreselijk vervelend lawaai. Dan luister ik naar nieuw materiaal of bereid ik eigen mixtapes voor.”

Je hebt een heel drukke agenda. Hoe pas je je sportmomenten daarin?
“Er gaat bijna nooit een week voorbij waarin ik niet sport. Ik heb dat nodig, het brengt rust. Die vrijgekomen endorfines maken mij goedgezind. Mijn zoontje Alec is er drie en heeft vannacht heel slecht geslapen omdat hij ziek is. Bij een eerste kindje maak je je als moeder dan zorgen. Die angst sport ik gelukkig voor een stukje af. Want dan blijkt het zoals altijd natuurlijk goed mee te vallen. Op reis neem ik trouwens ook altijd mijn loop- en sportgerief mee. Ik heb het gevoel dat veel sporten mijn lichaam en geest gezond houdt. In het weekend heb ik echt ‘zotte’ uren. Soms tot drie uur ’s nachts en dan nog met de auto naar huis … Ja, dan eindig je soms wel met een jetlag in eigen land! (lacht)”

“Ook toen ik zwanger was, heb ik een tijdlang gesport. Eerst nog wat fietsen en daarna wandelen en aquagym. Net voor mijn bevalling heb ik ditzelfde traject nog afgewandeld met een vriendin die ook zwanger was. In de stiekeme hoop dat het de bevalling op gang zou brengen (lacht)!”

Hoe ben je dj geworden?
“In de tijd van 2 Fabiola kreeg ik een draaitafel van Patje (Krimson, red.). Dat beviel me meteen. Al snel werd ik gevraagd om sets te komen draaien in Ibiza en zo is die bal aan het rollen gegaan. Ik vind het ook leuk om in workshops kinderen te leren dj’en. Je zou ervan versteld staan hoe snel ze daarmee weg zijn. Het klopt dat ik door mijn dj-activiteiten wat minder op televisie verschijn. Maar ik heb besloten alleen nog maar aan programma’s mee te werken waarin ik mij thematisch kan vinden. Het moet dus met muziek te maken hebben of met de combinatie kinderen en muziek. Zoals in Vermist waarin ik een dj speelde. Of zoals bij MNM waar ik Start2dj deed en Spring waarin ik een danslerares was.”

Welke sportieve ambities koester je nog?
“De Mont Ventoux heb ik nog nooit opgefietst, dus dat wil ik zeker eens doen. En eigenlijk wil ik de Wings for Life World Run nu eens zelf lopen. Maar dat ligt wat moeilijk natuurlijk, omdat ik de dj-set bij de opwarming verzorg en daarna de deelnemers een muzikaal duwtje in de rug geef achter de Catcher Car. Het is ook vanuit die positie dat ik zie wat voor een fantastisch concept die run is. Als je ziet hoe lopers nog een laatste tandje bijsteken om toch nog een beetje verder te geraken ? ja, dat is sport, echte sport. Ik ben eens benieuwd hoe ver ik zelf zou geraken.”

“Ik heb al wel de Omega Pharma Run en de 20 km door Brussel gelopen. Ik weet dus dat ik wat afstand aankan. Ik liep die 20 km samen met Kristine Perpête (actrice in Familie, red.) als lid van het Hartteam. Ik wil dat nog wel eens doen, maar dan moet het kaderen in een groter project. Als deel van een opbouw naar iets groots. Onder begeleiding natuurlijk, zoals ik dat deed bij mijn allereerste kwarttriatlon, nu zeven jaar geleden. Op twee maanden en half tijd heb ik mij toen volledig klaargestoomd met de hulp van Paul Van den Bosch van Energy Lab. Ik nam zwemlessen, ging in de winter zelfs in Calpe trainen, … Dat geeft zo’n boost aan je conditie en aan je goed gevoel. Ik raad het iedereen aan!”

“Ik durf wel eens de grenzen van het recreatieve sporten opzoeken”

Zohra

“Ja, ik durf wel eens de grenzen van het recreatieve sporten opzoeken. Mijn uitdaging is nu om een beter evenwicht te vinden. Ik wil niet professioneel sporten en er al helemaal niet gestrest van geraken. Gezin en werk komen eerst en dan pas de sport. Dat is de juiste volgorde. Ik ben misschien soms te extreem (lacht). Als ik in groep ga fietsen bijvoorbeeld, dan wil ik mij als enige vrouw niet laten kennen (lacht). Ach, ik zie wel welke sportieve uitdagingen er nog aankomen. Zo doen we met het Hartteam weer mee aan de Mr. T. Team Relay Triatlon in Gent. Het ene jaar zwem ik, het andere fiets ik en het jaar daarop loop ik.”

“Als ik in groep ga fietsen, wil ik mij als enige vrouw niet laten kennen”

Zohra

Sport je vaak voor het goede doel?
“Dat vind ik super! Je hebt dan een dubbele motivatie: enerzijds weet je dat je geld verzamelt om mensen die veel tegenslag hebben een beetje te helpen, en anderzijds is er natuurlijk de sportieve uitdaging zelf. We krijgen met het Hartteam heel veel leuke uitnodigingen waardoor we vaak ook op prachtige plekken in de beste condities sporten. Dat is mooi meegenomen. Door helemaal belangeloos te sporten hebben we via sponsoring ondertussen al vele duizenden euro’s verzameld voor doelen als ‘Artsen zonder Grenzen’, ‘Dental Mission’, ‘Bone for kids’ en het ‘Zuster Jeanne Devos fonds’. We trainen ook vaak samen en dat motiveert. Familie-acteur Jef De Smedt komt geregeld vanuit Heverlee naar hier gefietst om me op sleeptouw te nemen. Samen sporten vind ik zalig. Je kan dan heerlijk ontspannen babbelen. Dat is toch anders dan bij iemand in de zetel gaan zitten of een terrasje doen. Samen sporten creëert goede vriendschapsbanden … en als je in groep fietst is de kans gelukkig heel groot dat er iemand bij zit die je ketting er weer kan op leggen of een lekke band kan herstellen. (lacht)”

“Samen sporten creëert goede vriendschapsbanden”

Zohra

Je bent een veelsporter. Werd dat th…
“(Onderbreekt) Ja, dan heb ik het nog niet over dansen gehad, of over snowboarden! Of bodystyling, daar heb ik heel veel aan. In een tot 35 °C verwarmde cabine wordt er met touwen en gewichten met een weerstand van ongeveer 5 kg aan je lichaam gewerkt. Dat is goed voor je spieren, want het voorkomt blessures en stimuleert de doorbloeding in je huid- en spierweefsel. Ja, de veertig is in zicht bij mij, dus ik moet dat wel doen. Dames, een aanrader (lacht)! En je kan je kinderen nog eens meenemen ook, handig. Ik ben moeder geworden en dat brengt wel het een en ander teweeg in je lichaam. Ik val gemakkelijk af, maar kom ook gemakkelijk bij. Dus ja, ik moet wel wat op mijn eten letten.”

“Dat doen we dan ook consequent. Alles zo vers mogelijk. Veel groenten en fruit en gezonde granen zoals quinoa. Ook opletten met drank, door de week toch (lacht). Niet dat er nooit een pakje friet passeert, maar dat gebeurt zeker niet wekelijks. Als ik ga dj’en, ben ik omgeven door drank. Maar ik beperk me tot één glas, want anders kan ik niet professioneel werken. Ik moet daarna ook weer de baan op richting volgende set of naar huis, dus drinken … Dat gaat niet! Maar ook met de kinderanimatie of bedrijfsevenementen zit ik altijd tussen veel lekkers. Feest, altijd feest! Als je dan niet op je voeding let, gaat het snel mis. Ik loop ook het liefst ’s morgens, omdat ik dan achteraf lekker, en met grote honger, kan eten. Ook als ik niet moet werken, zegt ’s avonds sporten mij trouwens weinig.”

“Ik loop het liefst ’s morgens, omdat ik dan achteraf lekker kan eten”

Zohra

Werd sporten thuis gestimuleerd?
“Nee. Ik kom helemaal niet uit een sportief nest. Ik moest en zou sporten, maar puur omdat ik dat zelf wou. Omdat ik die energie kwijt wou. Daarom koos ik allerlei sporten die ik via de school kon doen. Sporten waarvoor je lidgeld moest betalen en waar iemand me naartoe moest brengen, waren simpelweg geen optie. Gelukkig zat ik op een school die heel sportminded was. Zo heb ik veel aan atletiek gedaan. Dansen heb ik mezelf dan weer aangeleerd.”

“Ik ga mijn zoontje later zeker stimuleren om te sporten. Het leuke is dat ik hem daarin kan coachen, zodat hij iets kan doen wat hij graag wil. Sporten moet een belangrijk deel zijn van opvoeding. Ik kijk al uit naar het moment dat hij me op zijn fiets tijdens mijn looptochtjes begeleidt.”

Dit artikel verscheen in het julinummer van running.be magazine. Bekijk hier de volledige inhoud en bestel het magazine online!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?