Tijdens een loopsessie (vooral in het bos, op trails etc) ben je een geliefkoosd doelwit voor deze kleine venijnige beestjes. Heb je een tekenbeet opgelopen? Dan is het belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijdert. Hierdoor verkleint de kans dat je er ziek van wordt want teken kunnen de ziekte van Lyme verspreiden (zie verder).
Voorkomen is beter dan genezen
Controleer na het lopen je lichaam snel even op mogelijke teken, bijvoorbeeld terwijl je doucht of verse kleren aantrekt. Focus op je volledige lichaam, ook op plekken onder je kleding. Want teken houden net van warmere plekken! Ook als je een wandeling gemaakt hebt of in de tuin gezeten hebt, kan het geen kwaad om een korte teken-check uit te voeren.
Een teek verwijderen doe je zo!
* Gebruik een pincet om de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast te nemen. Trek hem er rustig en in één rechte lijn uit.
* Blijft er een stukje van de kop achter in de huid? Dat kan geen kwaad, het komt er vanzelf weer uit.
* Ontsmet hierna het wondje met ontsmettingsmiddel. Vergeet ook je eigen handen niet te wassen met zeep.
* Gooi de teek zo snel mogelijk weg, bv. in de wc. ‘Plet’ hem zeker niet tussen je vingers want zo kan hij nog altijd ziektes overdragen!
* Je kunt in plaats van een pincet ook een speciale tekenverwijderaar gebruiken. Volg dan de gebruiksaanwijzing die erbij zit.
Wanneer moet je naar de huisarts met een teek?
Als je de teek zelf vlotjes kunnen verwijderen hebt, hoef je niet naar de dokter te gaan. Je moet wél gaan als je een van deze klachten ervaart:
* Je huid verkleurt op de plek van de beet. Bovendien wordt de plek groter. Dit kan tot 3 maanden na de tekenbeet!
* Je hebt koorts en spier- en/of gewrichtspijn tijdens de eerste weken na de beet.
* Je hebt gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten. Die kunnen een symptoom zijn van de ziekte van Lyme. Laat deze klachten niet te lang aanslepen en raadpleeg tijdig je arts als je ze ervaart. Dan kan de behandeling opgestart worden met antibiotica en is het gauw weer voorbij.