Zo vertrek je als loper goed voorbereid op skivakantie!

Verruil je binnenkort je loopschoenen voor skilatten? Zorg dan dat je je lichaam goed voorbereidt om stijve spieren en eventuele blessures te vermijden.

Bij het skiën gebruik je spieren die je anders niet, of toch in mindere mate, gebruikt. Vooral je bovenbenen en de voorkant van je onderbenen krijgen het zwaar te verduren. Ook je knieën worden extra belast als je op de latten staat. Voor je naar de sneeuw vertrekt, kan je een paar dingen doen zodat je 100% voorbereid bent.

TRAIN JE UITHOUDING

Een week lang skiën van ’s morgens tot ’s avonds is intensief en vergt veel uithoudingsvermogen. Hoe groter je uithouding, hoe minder snel je vermoeid raakt en valt op de piste of je bezeert. Je conditie kan je trainen door te lopen, te fietsen en te zwemmen (cardiosporten). Blijf dus vooral goed lopen (minstens 2 keer per week 60 minuten) tot je skireis. Dan ben je op vlak van uithouding alvast in topvorm!

TRAIN JE BEENSPIEREN

Het kan geen kwaad om een aantal pre-ski oefeningen te doen om de spieren van je bovenbenen te versterken. Hier is wat inspiratie:
* Squats: plaats je benen op schouderbreedte met je voeten lichtjes naar buiten. Buig 10 keer door je knieën tot je bovenbenen horizontaal staan en veer langzaam weer op. Houd je rug zo recht mogelijk.
* Ga op je rechterzij liggen met je benen op elkaar en knieën licht gebogen. Steun met je rechteronderarm op de grond, je schouders mogen de grond niet raken. Til je linkerbeen op naar een stand van 45 graden en laat het langzaam zakken. Het mag net niet je rechterbeen raken. Herhaal enkele keren en doe hetzelfde met je rechterbeen.
* Trek je tenen hoog op en houd dit een paar seconden vast. Laat los en herhaal.
* Traplopen is een makkelijke manier om de beenspieren te trainen die je bij het skiën nodig hebt. Neem dus zoveel mogelijk de trap!
* Snowboardstand: plaats je voeten gespreid uit elkaar. Je knieën zijn gebogen en je armen gespreid, zoals op een snowboard. Verplaats je lichaamsgewicht zachtjes van je hielen naar je tenen en terug, terwijl je je knieën gebogen houdt.

Probeer 3 keer per week gedurende 20 minuten een aantal van deze oefeningen te doen, vanaf 6 à 8 weken voor je skireis.

STRETCHEN MAAR!

Na een skidag mag je zeker niet vergeten om te stretchen. Zo loop je minder kans op stijve spieren de dag erna. Ook voor je de piste op gaat, is het een goed idee om wat te stretchen. Zo zijn je spieren uitgerokken en opgewarmd, waardoor je vlotter en soepeler kan bewegen. Veel skiplezier!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?