Website Active.com deed een rondvraag bij enkele organisatoren van grote wedstrijden, zoals de Boston Marathon, om een overzicht te krijgen van de meest voorkomende lichamelijke problemen op wedstrijddag. Dit is de top 5 in willekeurige volgorde …
1. Hitteslag
Bij de huidige temperaturen denken we er niet meteen aan, maar een hitteslag is voor veel lopers een spelbreker. Tijdens een warmere editie van de Boston Marathon in 2012 belandde bijna tien procent van het deelnemersveld in de hulppost als gevolg van een hitteslag. Symptomen hiervan zijn onder meer desoriëntatie, versnelde ademhaling, een rode huid en een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden.
> Hoe te vermijden: draag lichte kledij, gebruik bescherming zoals een petje en zonnecrème, drink voldoende en mik in warme omstandigheden niet op een persoonlijke besttijd.
2. Hyponatriëmie
Lees: een tekort aan natrium in het bloed, wat veroorzaakt wordt door te veel water op te nemen. Uit schrik om gedehydrateerd te geraken, drinken lopers op wedstrijddagen soms te veel en dat is natuurlijk ook niet goed. Het gevolg daarvan is dat je verward kan geraken, energie verliest, je spieren zwakker worden, … Soms moet je er ook door braken. Volgens experts van de American Medical Athletic Association zijn vooral tragere marathonlopers hier kwetsbaar voor, omdat ze langer onderweg zijn en dus meer tijd hebben om te drinken.
> Hoe te vermijden: zoek op voorhand uit hoelang je onderweg gaat zijn en bepaal aan de hand daarvan hoeveel en wanneer je moet drinken. Zeker als de inspanning langer dan een uur duurt, raadpleeg je beter iemand met kennis van zaken om je situatie te bespreken.
3. Flauwvallen
Sommige lopers gaan helemaal tot het uiterste, waardoor het aan de finish zwart voor hun ogen wordt en ze flauwvallen.
> Hoe te vermijden: flauwvallen is dikwijls een gevolg van een inspanning die je te bruusk gestopt hebt. Je hartslag is meteen na de finish nog steeds enorm hoog, maar de bloedcirculatie naar je hart verloopt minder snel. Wandel dus eventjes uit (vijftal minuten) tot je hartslag weer op een normaal niveau zit.
4. Krampen
Iets wat elke loper al wel heeft meegemaakt. Er kunnen diverse redenen voor zijn: te weinig gedronken, warme omstandigheden, te vermoeid, ..
> Hoe te vermijden: drink sowieso voldoende. Sommige lopers krijgen ook krampen tijdens de wedstrijd omdat ze op race day sneller lopen dan ze gewend zijn. Als je krampen wil vermijden, hou je je dus best aan een tempo waarvan je weet dat je het aankan.
5. Blaren
Ook met dit vervelend probleem had je allicht al eens te maken. De wrijving tussen schoen, sok en huid is de schuldige.
> Hoe te vermijden: test je materiaal op voorhand! Het is een klassieker: lopers die nieuw materiaal kopen om een bepaalde wedstrijd te lopen, maar er na enkele kilometers achterkomen dat hun sokken toch niet perfect aansluiten of hun schoenen net te klein zijn. Zulke zaken veroorzaken wrijving en dus blaren. Probeer er ook voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk water in de buurt van je schoenen komt (bv: water morsen aan de bevoorrading of wanneer je een spons in je nek wil leggen ter afkoeling). Water is een enorm goeie vriend van wrijvingen.