Een actieve levensstijl is cruciaal om je lichaam gezond te houden. Dat wist je naturlijk al. Maar steeds meer wetenschappelijke studies kaarten ook het belang van lichaamsbeweging voor een gezonde geest aan.
Zo kan lichaamsbeweging je zelfs beschermen tegen alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Een recente studie suggereert bovendien dat je daarvoor helemaal geen honderden kilometers per week moet malen. Het effect van lichaamsbeweging op alzheimer is namelijk al merkbaar na een kleine toename van je dagelijkse fysieke activiteit… .
Stappenteller
In een studie, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift JAMA Neurology, werden 182 personen met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar onderzocht. De deelnemers kregen pedometers om dagelijks hun stappenaantal te registreren. Het gemiddeld stappenaantal bedroeg 5600 per dag aan het begin van de studie.
De onderzoekers bestudeerden nadien het effect van lichaamsbeweging op het alzheimers specifieke eiwit amyloïde-bèta, dat beschouwd wordt als één van de groostse boosdoeners bij de hersenziekte. Deelnemers aan de studie droegen de stappenteller gedurende één week en werden de voorbije acht jaar ook gemonitord door onderzoekers verbonden aan de Harvard University. Zo werd hun cognitie jaarlijks en hersenvolumes driejaarlijks gemeten.
3300 stappen
Dankzij de gegevens van de stappentellers en die van de Harvard-studie concludeerden de onderzoekers een interessant verband: hoe meer de ouderen bewogen, hoe minder snel het eiwit amyloïde-bèta zich in de hersenen opstapelde en hoe minder snel hersenvolumes afnamen. Daarnaast bleek dat de deelnemers daar heus geen uren voor hoefden te bewegen en dat de voordelen al merkbaar waren na slechts een kleine verbetering in hun fysieke activiteit. De deelnemers verhoogden namelijk hun stappenaantal van 5600 naar 8900: dagelijks dus slechts 3300 stappen meer. Dat is niet onoverkomelijk… Zeker niet als je graag loopt!
Hoewel wetenschappers de bevindingen van dit onderzoek nog niet exact konden verklaren, sluit de studie wel aan bij eerdere onderzoeken die lichaamsbeweging in verband brachten met het circadiaans ritme (je dagelijkse 24-uren cyclus). Dat zorgt voor een betere slaapkwaliteit en die slaap is cruciaal om je hersencellen vrij te houden van onder meer de schadelijke alzheimer-eiwitten, zoals amyloïde-bèta.
Meer onderzoek blijft noodzakelijk (het stappenaantal werd slechts gedurende 1 week geregistreerd en er werd geen onderscheid gemaakt tussen de intensiteit van fysieke activiteiten). Toch is de studie voor de onderzoekers een goed uitgangspunt om het verband tussen een actieve levensstijl en de gezondheid van de hersenen verder te bestuderen.