Zo strik je je (trail)schoen op de juiste manier

Maak komaf met veters knopen tijdens je training of wedstrijd met deze handige tips.

Al eens een schoen verloren in de modder en geen idee hoe je dat volgende keer voorkomt? Het probleem los je op door een goede vetertechniek. De bekende Amerikaanse trailloper en -coach David Roche wist tot enkele jaren geleden ook niet goed wat de beste manier was om zijn loopschoenen te knopen. Tot hij de ‘lock-in’-techniek leerde kennen. Zo kwam hij er onder meer achter waarvoor dat extra gaatje bovenaan je schoen eigenlijk dient: om je voet te ‘vergrendelen’ en slippertjes op steile of modderige paden te voorkomen.

Met traditionele vetermethodes is het moeiljik om je veters strak om je voet te strikken zonder je bloeddoorstroming naar je voet te hinderen. Met de ‘lock-in’-techniek zet je je voet veilig vast zonder die bloedsomloop te belemmeren. Roche legt in onderstaande video uit hoe je je veters eenvoudig via deze techniek knoopt en geeft ook nog drie bijkomende tips:

  1. Strik je veters niet te hard over de middenvoetsbeentjes

Je voeten moeten ademen en niet onnodig gekneld worden. Als je je veters te strak vastbindt om je middenvoet kan dat peesontstekingen veroorzaken – zeker aan de grote teen. Zorg er dus voor dat de schoen nauw aansluit, maar niet té strak zit.

  1. Draag zeker kousen wanneer je de eerste keer de ‘lock-in’-techniek gebruikt

Als je de ‘lock-in’-techniek nog nooit hebt toegepast, draag je voor de eerste keer best kousen of gebruik je middelen die het schuren voorkomen. De techniek zorgt er immers voor dat de hiel van de schoen op een iets andere manier dan gewoonlijk je huid raakt. Plan ook niet meteen een lange training in, maar test deze vetertechniek eerst uit tijdens een kort looptochtje.

  1. Maak een dubbele knoop en stop de lusjes in je schoen

Niets vervelender dan schoenen die loskomen tijdens een training of – erger – tijdens een wedstrijd. Nadat je de ‘lock-in’-techniek hebt toegepast, knoop je je schoenen vast zoals je dat anders doet. Zorg er wel voor dat de knoop strak is en verstop de grote lussen, zodat je er niet over valt. Maak de knoop bij natte omstandigheden nog iets strakker, aangezien modder zelfs de beste knopen kan losmaken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?