Zo stimuleer je je gezonde lichaamsvet én gewichtsverlies

Associeer je vet meteen met gewichtstoename? Niet meer voor lang, want er bestaat ook zoiets als 'bruin vet' dat gewichtsverlies net stimuleert.

Bruin vet genereert warmte tijdens het zogenaamde proces van thermogenese. Dit proces vraagt energie van je lichaam, waarmee je dus kilocalorieën verbrandt.
Iedereen wordt geboren met een grote hoeveelheid bruin vet. Naarmate we ouder worden, neemt deze hoeveelheid helaas af. Dat betekent echter niet dat je het bruine vet niet meer kan stimuleren. Met deze 3 technieken activeer je je gezonde vetmassa!

  1. ZET DE VERWARMING EEN GRAAD LAGER

Of trek naar buiten als het iets kouder is. De komende herfst- en wintermaanden zijn zo slecht nog niet, want je lichaam blootstellen aan koude temperaturen is dé beste manier om bruin vet te stimuleren. Je lichaam moet het namelijk warm krijgen, waarvoor het een beroep doet op je beschikbare vetten. Dus ook je bruin vet.

  1. EET …

Het eerder vermelde proces van thermogenese vindt ook plaats na een maaltijd. Je energieverbruik stijgt namelijk wanneer je lichaam eten verteert. Bovendien reageert bruin vet op een bepaald hormoon in je maag dat hongersignalen controleert. Zo krijgen je hersenen het signaal dat je voldoende gegeten hebt en vermijd je overeten (en dus overbodige kilocalorieën).

… een appel
Maar dan wel mét schil. Onderzoek toont aan dat de schil ursolinezuur bevat: een natuurlijke samenstelling die niet enkel bruin vet, maar ook je spierweefsel stimuleert. En hoe meer spieren, hoe meer kilocalorieën je in rust verbruikt.

… pikant

Fan van spicy gerechten? Goed nieuws, want het activeert je bruine vetcellen. Rode peper, bijvoorbeeld, bevat het stofje capsaïcine dat warmte genereert en dus je bruine vet stimuleert.

  1. BEWEEG!

Er zijn ontelbaar veel redenen om van lichaamsbeweging een dagelijkse gewoonte te maken: van een lager risico op obesitas en hart- en vaatziekten tot een beter geheugen. Maar daarnaast activeer je met lichaamsbeweging ook je bruine vetcellen. Tijdens het sporten komt het enzym irisine vrij, een enzym dat witte (ongezonde) vetcellen omzet in bruine vetcellen. Nog maar eens een reden om je loopschoenen geregeld aan te trekken.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?