Zo ontdek en creëer je zelf nieuwe looproutes

Op zoek naar toffe looppaden op vakantie of nood aan nieuwe inspiratie dicht bij huis? Wij presenteren je vier manieren om nieuwe paden te verkennen.
1. Loopapps

Het gros van de lopers registreert zijn trainingen via loopapps, zoals Strava, Garmin, Runkeeper, Start 2 Run, Fitbit, enzovoort. Door eens bij anderen te gaan piepen, doe je vaak inspiratie op voor een origineel parcours. In de Strava-app kun je ook nagaan welke routes in de omgeving populair zijn als je zoekt op ‘segmenten’. Daarnaast bestaan er ook gespecialiseerde websites zoals routeyou.com en Komoot, waarop je een schat aan ideeën en informatie vindt. Ook via Google Maps kan je zelf eenvoudig een route instellen en zo navigeren.

2. Wandelknooppunten

Het netwerk van wandelknooppunten breidt steeds verder uit en bestaat nu al uit meer dan 12.000 kilometer rustige wandelwegen. Waar twee wandelpaden elkaar kruisen, staat er een paal met daarop een vast nummer. Pijltjes wijzen je de weg naar een dichtbij wandelknooppunt. Het voordeel van dit systeem is dat je op voorhand kiest waar en hoever je loopt. Je staat dus nooit voor verrassingen. De online wandelrouteplanner vind je op www.wandelknooppunt.be. Tijdens je training neem je een papiertje mee met daarop de opeenvolgende knooppunten of je schrijft de cijfertjes op je arm of je zet ze in je smartphone. Je kunt de zelf gemaakte route natuurlijk ook in de app importeren. De basisfuncties van de app zijn gratis. Interessant is dat je aan de app ook een suggestieroute kan vragen.

3. Uitgepijlde wandelroutes

Dit systeem is nog eenvoudiger, want je hoeft helemaal niks voor te bereiden of mee te nemen. Je gaat naar de vertrekplaats van de route en volgt simpelweg de pijltjes. Elke provincie heeft tientallen dergelijke thematische routes uitgezet. Vaak is er een link met de lokale historie, kunst of natuur.

4. Loopomlopen

Het Vlaamse concept van loopomlopen bestaat nog maar enkele jaren. Het gaat om permanent uitgepijlde parcoursen in een natuurvriendelijke omgeving. De gewone loopomlopen gaan voor een stuk over verharde wegen. Kies je voor een 100% natuurloop, dan krijg je geen meter beton of asfalt onder de voeten geschoven. Deze omlopen zijn een initiatief van Sport Vlaanderen in samenwerking met ANB (Agentschap voor Natuur en Bos). Een overzicht van alle loopomlopen vind je op de website van Sport Vlaanderen.

Tip: in het zomernummer van RunningBE magazine krijg je dit keer een overzicht van 7 leuke loopplekken in eigen land en nemen we je mee op ‘runtrip’ door Europa. Je vindt RunningBE magazine terug in de winkel of bestel het online.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?