Zo komt het dat je buiten adem raakt tijdens het traplopen

Veel "fitte" mensen raken toch buiten adem wanneer ze een trap op lopen. Dit is volstrekt normaal. Het komt doordat kracht en cardio gecombineerd worden tijdens het beklimmen van een trap.

Veel mensen die een goede conditie hebben (lopers zoals jij!) raken toch buiten adem wanneer ze een trap op lopen. Best frustrerend, als je denkt dat je in topvorm bent. Maar het is volkomen normaal en je bent zeker niet de enige die naar adem moet happen tijdens het traplopen. Hoe komt dit?

Meer zuurstof
Wanneer je een trap op loopt, gaat je hartslag omhoog door de inspanning die je levert. Je lichaam heeft dan snel meer nood aan zuurstof, waardoor je naar adem hapt. Het gevolg is dat je kortademig kan worden. De meeste “fitte mensen” hebben hiermee te kampen, tenzij je intensief traint op de step in de fitnesszaal of ergens anders workouts doet op de trap.

Meer spieren nodig
Een bijkomende reden voor het buiten adem geraken is dat je lichaam bij het beklimmen van een trap meer spieren gebruikt dan wanneer je gewoon loopt. In feite komt het erop neer dat je een soort lunges doet, maar dan in de hoogte. Hierbij “overwin” je de zwaartekracht, wat het extra pittig maakt. Gevolg: je raakt buiten adem.

Conclusie: traplopen is een combinatie van cardio- en krachtoefeningen. Zelfs wie in topvorm verkeert, raakt hierdoor snel buiten adem. Dé manier om minder snel naar adem te happen? Blijven oefenen! Doe bijvoorbeeld geregeld squats en lunges, eerst met je eigen gewicht en daarna kan je eventueel gewichtjes gebruiken om het wat pittiger te maken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?