Zo houdt een ultraloopster zich bezig tijdens de lockdown

Geen enkele zotte ultraloopuitdaging gaat Stephanie Northway uit de weg zolang de corona-lockdown blijft duren...

Toen de lockdown ten gevolge van het coronavirus van start ging op 16 maart in Grand Rapids (Michigan, USA), vroeg ultraloopster Stephanie Northway zich af hoeveel loopuitdagingen ze zou kunnen aangaan tijdens de quarantaine. Als lerares had ze nu extra veel tijd, aangezien ze niet meer moest/kon gaan werken voor een lange tijd. Zo startte haar ‘project’ om tijdens de lockdown elke week een ultrarunning challenge te voltooien.

Vandaag heeft Northway al verschillende ultralopen van 100 mijl afgelegd. Ze bouwde hiervoor een parcours in haar eigen achtertuin samen met haar 7-jarige zoon. Ook nam ze al deel aan talloze virtuele wedstrijden en ze beklom zelfs al de Mount Everest op haar eigen trap. Eén ding is zeker: ze heeft zich niet verveeld tijdens de quarantaine én haar conditie is er al zeker niet op achteruit gegaan!

Stephanie liep haar eerste marathon in Detroit in 2015. Naar eigen zeggen had ze de smaak daarna volledig te pakken. Amper een maand later liep ze haar tweede marathon… en eind 2015 begon ze al met ultralopen. ‘Loopverslaafd’ is het minste wat je van deze vrouw kan zeggen. Toen ze door de corona-pandemie al haar loopplannen voor 2020 in rook zag opgaan, besefte ze dat ze 2 keuzes had: “Ofwel kon ik mijn motivatie volledig verliezen, of ik kon zelf iets gaan doen en niet bij de pakken blijven zitten. Het werd – uiteraard – het tweede en zo kwam ik op het idee om mezelf elke week voor een nieuwe loopuitdaging te stellen.”

De eerste week liep Nortway 5 marathons, de tweede week 7. Begin april liep ze 100 mijl. Klein detail: intussen werkte ze ook nog van thuis uit (het schooljaar liep tot 28 mei) maar dat kon haar niet stoppen om te blijven lopen en elke challenge netjes te voltooien. “Ik typte zelfs e-mails naar de ouders van mijn leerlingen terwijl ik rondjes aan het stappen was,” zegt ze hierover, alsof het de normaalste zaak van de wereld is… 

In de tweede helft van april kwam dan de zwaarste beproeving: de Mount Everest beklimmen op haar eigen trap thuis. “Ik heb geen ambities om ooit de ‘echte’ Everest te beklimmen. Maar ik vond het gewoon een leuke challenge om hem te beklimmen op mijn trap.” Het kostte haar 3 dagen om uiteindelijk de 8.848 meter te bereiken, wat neerkomt op 2.420 keer haar trap van 16 treden beklimmen.

Dat Northway fit blijft tijdens de pandemie, staat als een paal boven water. Van coronakilo’s zal ze alleszins geen last hebben. Toch is dit niet de reden waarom ze dit doet. “Ik doe het gewoon voor de fun!” aldus Stephanie. “Ik kijk uit naar een versoepeling en opheffing van de maatregelen want het duurt nu toch wel langer dan ik eerst had verwacht, maar in tussentijd amuseer ik me enorm hiermee.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?