Zo blijf je fit op vakantie!

Blijf jij lopen op vakantie, of hang je in die periode je loopschoenen liever even aan de haak? En hoe blijf je dan toch fit? En wat als je je voorbereidt op een wedstrijd? Is vakantie dan een spelbreker? We geven je enkele tips!

In je reiskoffer neemt je loopoutfit nauwelijks plaats in. Reis je naar een warme plek? Vermijd dan zwarte kleding, want die absorbeert de warmte. Kies liever voor een dun en luchtig setje dat goed ventileert. Vergeet je pet/zonneklep en zonnebril niet. Neem ook handwasmiddel mee, dan kan je je kleren na je training uitspoelen en snel laten drogen én moet je dus maar één outfit meezeulen. Ook voor een koude reisbestemming moet je een geschikte uitrusting uitkiezen. Denk aan genoeg laagjes, een muts en handschoenen om je lichaamsuiteinden warm te houden. Bekijk voor je vertrekt nog de weersvoorspellingen, zodat je niet verrast wordt.

Berg en zand

Ben je in een bergachtige streek, dan kan je eens proeven van trailrunning. Bij off-road lopen let je beter niet op de afstand, maar wel op de tijd. En trek goede trailschoenen aan, want het is een slecht idee om het op gewone loopschoenen te proberen. Ook op het strand en in de duinen kun je goed lopen. Die parcours zijn trouwens ideaal om je training te variëren en andere spieren te trainen. Hou er wel rekening mee dat lopen op zand veel zwaarder is dan op verharde wegen, met nadien meer kans op pijnlijke kuitpieren.

Wat met je wedstrijdplanning?

Vakantie hoeft geen spelbreker te zijn voor wedstrijdlopers, integendeel! Coach Paul Van Den Bosch van Energy Lab raadt hen aan hun vakantie een plaats te geven in hun trainingsplan. “Als je een vakantie in je totale jaarplanning voorziet, dan hoef je helemaal niet zwaar te trainen op vakantie”, klinkt het.

Zo is het een goed idee om op vakantie te herstellen van een zware trainingsperiode. Niets doen, je hoofd leegmaken en de batterijen volledig opladen dus. “Een week volledig focussen op herstel, heeft eerder een positief dan een negatief effect”, zegt Van Den Bosch. “Vermijd wel drie weken niets te doen, want dan is het moeilijk om weer in vorm te geraken. Maximaal één week luieren, is het advies.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?