Zijn carbonschoenen iets voor jou? Expert geeft advies over ‘superschoenen’

De race om de snelste loopschoen is in volle gang, met atleten die steeds op zoek zijn naar het strafste materiaal. Toen de betreurde Kelvin Kiptum op 8 oktober 2023 in Chicago het wereldrecord op de marathon brak, deed hij dat met de Nike Alphafly 3. Bij de vrouwen verpulverde Tigst Assefa het wereldrecord met de Adizero Adios Evo Pro 1. Maar zijn zo’n carbonschoenen geschikt voor iedere loper? Trek je ze aan tijdens training of op wedstrijd? Leiden ze sneller tot (bot)blessures? Voor een antwoord op alle vragen over recordbrekende superschoenen gingen we voor het maartnummer van RunningBE-magazine te rade bij Eddy D’Hondt, aankoopverantwoordelijke bij Runners’ lab en technisch expert.

Als aankoopverantwoordelijke bij Runners’ Lab heeft Eddy D’Hondt zijn handen vol. “We verkopen jaarlijks bijna 80.000 paar loopschoenen. Een goede coördinatie, waarbij we ons uiterste best doen om aan de behoeften van elk type loper te voldoen, is essentieel. Carbonschoenen passeren zeker de revue, maar in mindere mate. En dat betekent niet per se slecht of goed nieuws.” Later in het artikel meer daarover.

Superschoenen

Laten we beginnen bij het begin: wat zijn carbonschoenen juist? D’Hondt: “De term carbon verwijst naar de carbonplaat in de tussenzool. Carbon – ook wel koolstofvezel genoemd – heeft een hoge stijfheid, is enorm sterk en weegt niet veel. De stijve carbonplaat geeft tijdens de landing energie terug. Daardoor voelt het alsof je door middel van een springveer voortgestuwd wordt.”

Over de benaming wil D’Hondt nog iets kwijt. “Eigenlijk dekt het woord carbonschoen niet de volledige lading. Want niet alleen de carbonplaat zorgt voor energiebesparing, ook het schuim in de middenzool, dat werkt als dempingsmateriaal, ontwikkelt zich steeds verder. Revolutionaire loopschoenen gaan hand in hand met supercritical foams, goed voor een energieteruggave van 85% en meer. De carbonplaat in combinatie met de foam is dus de yin en yang van de schoen. Daarom spreekt men in de loopwereld steeds meer over superschoenen.”

Juiste looptechniek en snelheid

Nu denk je wellicht: het ene record na het andere sneuvelt, waarom lopen we dan niet allemaal op carbonplaten? “Niet iedereen is ervoor in de wieg gelegd”, weet D’Hondt. “De atleet bepaalt of die er voordeel kan uithalen. Je moet beschikken over een sterk beendergestel en een bepaalde snelheid kunnen lopen. En ook de juiste looptechniek is cruciaal om te bepalen of je geschikt bent voor de revolutionaire loopschoen. De superschoen onderscheidt zich door een aanzienlijk hoogteverschil tussen de hak en de voorvoet in combinatie met een dikke foamzool. Dat maakt hem uniek, maar vereist een correcte landingstechniek.”

(…)

Wil je weten of superschoenen voor jou geschikt zijn en hoe je de overgang moet maken van gewoon loopschoen naar superschoen? Het volledige artikel over superschoenen lees je in het nieuwste RunningBE-magazine met tal van schoenentips voor het vinden van jouw perfecte loopschoen. RunningBE is verkrijgbaar in de winkel, online in de webshop en digitaal via Blendle.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.