Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) voerde afgelopen zondag tijdens Genk Loopt een experiment uit met vier lopers. Op elk van hen werd een ecg-toestelletje aangebracht dat een elektrisch filmpje van het hart maakt. Een smartwatch rond de pols registreerde de hartslag en rond hun nek hing een smartphone die de snelheid, het aantal afgelegde meters en de exacte locatie aangaf. In een tentje op het Stadsplein kon cardioloog Pieter Vandervoort die data rechtstreeks analyseren. Hij hield het hart van de testlopers nauwlettend in het oog.
“Vorig jaar volgde ik nog in een golfkarretje de lopers bij wie we het hart screenden. Het karretje volgde op 30 meter van de loper, zo ver was het bereik toen”, zegt Vandervoort in Het Laatste Nieuws. “De smartphone vervangt het golfkarretje. Hierdoor kan ik van eender waar de patiënt volgen.”
De testlopers waren alvast lovend over het experiment. “Het geeft me een geruster gevoel. Als er iets fout gaat, kunnen ze vlugger ingrijpen”, zegt hartpatiënt Wouter Eerlingen (42) in Het Laatste Nieuws. Vorig jaar kreeg hij een hartstilstand tijdens het voetballen. “Ik was even in coma, werd een kwartier gereanimeerd en kwam na enkele electroshocks gelukkig weer bij”. Nu loopt Wouter weer zonder problemen vijf kilometer.
Het experiment van het ZOL zit nog maar in de beginfase. “Het voorbije jaar hebben we al een hele weg afgelegd,” verklaart cardioloog Vandervoort. “Volgend jaar zal de sensor die de hartmeting doet, in de sportkledij verwerkt zitten. We zullen ook veel meer gegevens registreren, van fysieke conditie tot ademhaling en stressniveau.”