Zelfzorg voor lopers

Als loper is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Sporten is gezond en je passie is groot maar je moet ook zorgen dat je er niet 'over' gaat.

Wat houdt die ‘zelfzorg’ nu precies in? Samengevat komt het hierop neer:

Leer neen zeggen
Niet simpel want tegen je hobby zeg je natuurlijk liefst van al volmondig ‘ja’. Maar als je je echt niet lekker voelt of je hebt ergens pijn, dan zeg je beter ‘neen’. Anders zou je wel eens sneller dan je denkt in de lappenmand kunnen belanden. Beter een keertje overslaan zodat je de volgende keer ‘vollen bak’ van je loopsessie kan genieten!

Maak komaf met schuldgevoelens
Veel lopers voelen zich schuldig omdat ze tijdens hun looptoertjes niet aan het werk zijn of geen tijd maken voor hun gezin. Dat is echt niet nodig: je geeft je geliefden en je baas al voldoende aandacht dus dan heb je zeker het recht om er al lopend eens tussenuit te knijpen. Uit onderzoek blijkt trouwens dat wie veel loopt minder tv kijkt en/of computerspelletjes speelt. Lopen gaat dus niet ten koste van sociale contacten! Bovendien krijg je door te sporten extra veel energie, die je kan gebruiken om leuke dingen te doen met je gezin of om gefocust te werken.

Verzorg je lichaam
Al dat lopen is best intensief en belastend voor je lichaam. Maak daarom af en toe eens tijd voor een deugddoende massage of doe wat stretching of core stability oefeningen. Je lichaam zal je dankbaar zijn! Bovendien word je van core stability sterker, wat je loopprestaties ten goede komt.

Eet gezond
Gezonde voeding ligt aan de basis van zelfzorg. Niet altijd makkelijk wanneer je het druk hebt maar ook niet zo moeilijk als velen denken. Uiteraard mag je ook eens ‘zondigen’ met een frietje of een stuk taart, zolang je maar de juiste balansvindt en aanhoudt. Voldoende water drinken is ook essentieel want hardlopen droogt je lichaam uit dus je moet ruimschoots compenseren.

Wees dankbaar
Wees niet te competitief, hoe graag je ook loopt. Als je eens een mindere training of wedstrijd achter de rug hebt, beschouw het dan niet als een persoonlijk falen. Wees in de eerste plaats dankbaar dat je weer eens kon én mocht gaan lopen. Hardlopen is geen straf maar een voorrecht!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?