Zele maakt zich op voor loperscarnaval

In het Pinksterweekend is het traditioneel tijd voor de Roparun. In Zele zal de doortocht van de estafetteloop van Parijs naar Rotterdam naar goede gewoonte uitgroeien tot een heus volksfeest.

Op zondagavond 19 mei zullen de straten van Zele opnieuw zwart zien van het volk. De uitgelaten massa zal de 275 Roparunploegen die van Parijs naar Rotterdam lopen een hart onder de riem steken en intussen zelf proeven van de unieke ambiance. 

De Roparun is een loopwedstrijd voor teams, die de 525 km tussen Parijs en Rotterdam in estafettevorm moeten zien te overbruggen. Oorspronkelijk liep het parcours niet door Zele, maar wel door het naburige Hamme. Op vraag van enkele Zelenaren wijzigde de Nederlandse organisatie acht jaar geleden het traject. Met succes, want sindsdien is de doortocht in Zele uitgegroeid tot een fenomenaal volksfeest. Niet voor niets kreeg de gemeente al viermaal de felbegeerde titel Roparunnerstad van het jaar. De architecten van het volksfeest in Zele zijn de Kloddelopers, die in samenwerking met het gemeentebestuur en de lokale brandweer telkens weer voor nieuwe impulsen zorgen.

Elk jaar kiezen de organisatoren een centraal thema. “Met Pinksteren zullen er heel veel cowboyhoeden en indianenpluimen in onze gemeente te zien zijn, want alles staat dit jaar in het teken van de Far West“, vertelt Jan D’Hauwer, de woordvoerder van de Kloddelopers. “Verschillende organisaties en verenigingen werken die dag samen om de deelnemers een enthousiast onthaal te bezorgen en vooral om er een groot carnaval van te maken. Met een toeristisch treintje, kinderanimatie, barbecue, indianendans en zelfs een wereldrecordpoging kussengevecht valt er voor iedereen iets te beleven. Elk jaar vragen we de bewoners ook om de huizen te bevlaggen en die oproep wordt goed opgevolgd.”

GEEN BURENSTRIJD

De Kloddelopers zijn inmiddels al anciens binnen het Ropagebeuren. Straks zullen ze al voor de negende keer op rij aan de start in Parijs staan. “De allereerste keer was dat nog met een gemengd team bestaande uit Belgen en Nederlanders, maar nadien hebben we altijd met eigen mensen deelgenomen. Onze club telt zowat veertig leden. Bij het begin van het werkjaar polsen we wie interesse heeft voor welke functie tijdens de Roparun: lopen, fietsen, chauffeur, enzovoort. Uiteindelijk hakt het bestuur de knopen door op basis van de inzet voor de club”, zegt Jan D’Hauwer.

Dit jaar is er overigens een primeur, want voor het eerst krijgen de Kloddelopers het gezelschap van een tweede team uit Zele: de Moerenlopers. “Als inwoners van de A. Van Der Moerenstraat ? vandaar onze naam ? keken we altijd watertandend uit naar de doortocht van de Roparun”, vertellen initiatiefneemsters Evy Beirnaert en Sarah Van Snick. “Al minstens drie jaar denken we eraan om zelf mee te doen, maar pas vorig jaar hebben we eindelijk de stap gezet. In principe zouden we op een wachtlijst terechtkomen, maar tot onze verbazing waren we er meteen bij. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat de Roparun-organisatie sinds vorig jaar een tweede traject aanbiedt, namelijk Hamburg-Rotterdam, waardoor er plaatsen vrijkwamen op het traject Parijs-Rotterdam.”

Jan D’Hauwer ziet het allemaal graag gebeuren. “Er is absoluut geen sprake van onderlinge concurrentie”, zweert hij. “Integendeel, we zetten ons allemaal in voor hetzelfde goede doel. En het hoeft niet te stoppen bij de Moerenlopers. Een stad als Ossendrecht telt bijvoorbeeld acht ploegen.”

Lees het volledige artikel over de Roparun in Zele in het meinummer van running.be magazine.

running.be magazine
De Start to Run Special met Evy Gruyaert, Mieke Boeck en je eerste loopschema, reportages over buggy running, lichaamstaal bij lopers en lopen in Groot Brittannië, de nieuwe Urban Trail-hype uitgetest, Kortrijk loopt tegen kanker, nu al drummen voor de 20 km door Brussel, de wedstrijdschoenenspecial, lopen & alcohol, 24u aan het Sportkot, lopen als remedie tegen de examenstress, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 2 mei in de winkel te verkrijgen is!
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?