Zeg het met bloemen … en eet ze op!

Een boeketje bloemen aan je geliefde schenken? Of lekker gezellig en romantisch koken voor je lief? Je zal lang niet de enige zijn op Valentijnsdag. Maar wat als je beide dingen nu eens combineert? Bloemen zijn niet enkel mooi, maar kunnen ook enorm lekker smaken ...

Waarom zou je bloemen eten? Volgens het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT), een onderzoeks- en adviesorgaan voor de Belgische tuinbouwsector, worden boemen meestal gegeten voor hun specifieke smaak en/of voor hun aantrekkelijke uiterlijk.

“Sommige bloemen geven heel veel smaak, van kruidig, of pittig radijsachtig tot geurig of zoet”, aldus de VCBT. “Anderen smaken vrij neutraal, bijna wat ‘poederig’ of ‘zacht’ en zijn daardoor bijvoorbeeld geschikt als eetbare garnering bij salades. In dat geval is het uiterlijk veel belangrijker dan de smaak. Er bestaan ook erg grote eetbare bloemen die daardoor zeer geschikt zijn om te vullen.”

Uit een enquête van enkele jaren geleeden blijkt dat 85% van de consumenten ooit al eens eetbare bloemen op zijn bord gehad heeft. De meerderheid (83%) eet de bloemen dan ook effectief op. 38% van de respondenten gaf aan dat ze eetbare bloemen zouden kopen, 23% twijfelt.

Om de twijfelaars over de streep te trekken serveren we hier 10 eetbare bloementips:

  1. Oost-Indische kers: de gele, rode en oranje bloemen hebben een peperachtige smaak. Ideaal voor op een boterham met kaas.
  2. Komkommerkruid: deze hemelsblauwe bloemen hebben een lichte komkommersmaak en passen perfect bij fruitsalades of groene salades. Je kan ze ook invriezen in ijsblokjes en ze dan toevoegen aan koude dranken.
  3. Viooltje: dit geel-paarse bloempje heeft een heerlijk zoete smaak en is een kleurrijke garnituur bij salades of desserts.
  4. Kamille: deze witte bloem met gele knop heeft een appelachtige smaak. Kamille is vooral bekend als thee en heeft een kalmerende en antibacteriële werking.
  5. Goudsbloem: de felgele (of oranje/rode) blaadjes kleuren je rijst, kaas, soep of yoghurt extra geel en geven het extra smaak.
  6. Korenbloem: de blauwe bloemblaadjes smaken naar kruidnagel.
  7. Roos: de smaak is afhankelijk van de soort, maar hoe meer de roos geurt, des te meer smaak ze heeft. De rozenbottels worden gebruikt in de overbekende gelijknamige thee, maar je kan de blaadjes verwerken in salades of gebruiken om desserts te garneren of om een drankje van te maken.
  8. Daglelie: de knoppen en bloemen smaken een beetje naar asperges. Ze kunnen als garnering worden gebruikt of kunnen worden gevuld. Ook lekker in roerbakgerechten.
  9. Bieslook: iedereen heeft wellicht al weleens de stengel van dit kruid gegeten, maar ook de bloem is eetbaar. De bloemen hebben een milde uiensmaak die aan veel gerechten extra smaak kan geven.
  10. Begonia: de knapperige structuur en citrusachtige smaak is ideaal voor in chique cocktails.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?