Yannick Michiels schenkt België eerste medaille in oriëntatielopen

De Belg Yannick Michiels zorgde zondag voor een primeur met zijn zilveren medaille op het EK Sprint Orienteering. Nooit eerder slaagde een Belg erin om een medaille te halen op een EK of WK.

Michiels was succesvol op de Europese Kampioenschappen Sprint Orienteering in het Zwitserse Neuchatel. In de regenachtige binnenstad van Neuchatel kwam Michiels 13 seconden tekort om de Zweed Emil Svensk te kloppen die een foutloos parcours liep. Op 22 seconden van de winnaar haalden Gustaf Bergman (ZWE) en Kasper Harlem Fosser (NOO) brons. Bij de favorieten lieten vooral de Zwitsers Kyburz en Hubmann het afweten.

Bij orienteering of oriëntatielopen moeten de deelnemers met behulp van een kaart zo snel mogelijk hun route zoeken tussen verschillende locatiepunten. Daarvoor kijken ze naar de kenmerken en moeilijkheden van het terrein. Bij Sprint Orienteering dwingen de korte afstanden de lopers om erg snel beslissingen te nemen. Het is net in deze discipline waarin Michiels zondag zijn talent kon tonen.

Met Michiels zijn eerste plek op de sprint wereldranglijst (die hij veroverde na het winnen van de wereldcup in China 2019), waren de verwachtingen voor dit eerste internationale kampioenschap hoog gespannen. Bovendien won hij vorige week op de Zwitserse sprintkampioenschappen, waar al een groot deel van de Europese top aanwezig was.

De individuele race op zondag was het hoogtepunt na de finale in de gemengde estafette op donderdag (met winst voor thuisland Zwitserland) en de knock-out finales op zaterdag (een afvalrace met gemeenschappelijke start) waarbij Michiels de finale niet bereikte.

De prestatie van Michiels is bijzonder knap in een sport die al jarenlang gedomineerd wordt door vooral Scandinavische lopers.

Null

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?