World Earth Day: zo draag je als loper bij aan een groenere wereld

Op zaterdag 22 april is het ‘World Earth Day’, een dag waarop we stilstaan bij de duurzaamheid van onze aarde. Dat mag voor lopers misschien als een ver-van-mijn-bedshow klinken, eigenlijk is het dat helemaal niet. Want op onze loopschoenen laten we met z’n allen dagelijks letterlijk miljarden voetafdrukken achter. Het is dus absoluut onze collectieve verantwoordelijkheid om ons in te spannen – met of zonder zweetdruppels – voor een groenere wereld.

Anno 2023 verwachten we dat bedrijven en organisaties hun steentje bijdragen om de wereld mooier te maken. Dat groeiende ecologische bewustzijn vertaalt zich onder andere in initiatieven zoals World Earth Day, een dag in het teken van de bescherming van onze planeet. Dit jaar valt die op zaterdag 22 april. Ook als lopers kunnen we massaal onze duit in het zakje doen. In een uitgebreid artikel in het maart-aprilnummer van RunningBE magazine proberen we je te inspireren met de duurzame aanpak van loopevents en de ecologische innovaties van sportmerken. Liever meteen zelf aan de slag? We verzamelden uiteraard ook tips om de groene loper in jezelf naar boven te halen.

Het bekendste initiatief om zelf je steentje bij te dragen, is plogging, al lopend zwerfvuil opruimen. Een relatief kleine moeite, met vaak al na een paar kilometer een groot resultaat, zeker wanneer je je loopvrienden erbij betrekt. Registreer je je actie op mooimakers.be, dan kan je gratis gebruikmaken van vuilniszakken, een grijptang en handschoenen. Neem op voorhand wel even contact op met je gemeente om afspraken te maken over de ophaling van de volle vuilniszakken. Sommige gemeentes organiseren zelfs gezamenlijke ploggingloopjes. De moeite om eens te checken of het heft in eigen handen te nemen en zo’n initiatief from scratch op touw te zetten.

Groene inspiratie is ook te vinden in de trailwereld, waar er zoiets bestaat als trailetiquette. Je laat simpelweg niets achter in de natuur, niet onderweg en ook niet aan de bevoorradingsposten. Maar ook als rasechte asfaltvreter kan je aan die aanpak een voorbeeld nemen. Hou je lege waterflesje en gelletje gewoon vast tot je een vuilnisbak tegenkomt, moeilijker dan dat is het niet. Heb je liever je handen vrij tijdens het lopen, dan kan een running belt rond je middel of een (water)rugzak de oplossing zijn om je afval tijdens het lopen veilig op te bergen.

Met een Earth Run – een virtuele race – zet je dan weer jouw kilometers om in nieuwe bomen. Ondertussen zijn er dankzij alle virtuele lopers al meer dan 100.000 bomen geplant. Op earthruns.com vind je een overzicht van alle virtuele challenges. Moraal van het verhaal: we hoeven niet allemaal iets baanbrekends te doen op het vlak van duurzaamheid. Ook met een klein groen doel creëer je soms al een grote impact.

Wil je meer weten hoe je als loper zelf kan bijdragen aan een betere (loop)wereld en ben je benieuwd naar de duurzame aanpak van loopevents en de ecologische innovaties van sportmerken? Je leest het volledige artikel nu in RunningBE magazine (nog tot 27 april in de winkelrekken of bestel het na via de webshop). 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?