Wordt marathonrecord geschrapt door nieuw reglement?

Een voorgestelde reglementswijziging in de atletiekwereld zou zeer zware gevolgen kunnen hebben. Onder andere voor het wereldrecord op de marathon.

Waar gaat het exact over? De Europese Atletiekfederatie wil enkele nieuwe regels invoeren om de geloofwaardigheid van de atletiek op te voeren. De voorbije jaren gebeurde het volgens de federatie te vaak dat er records werden gelopen die nadien geschrapt werden omdat de atleten in kwestie aan de verboden middelen hadden gezeten.

Met enkele nieuwe maatregelen wil de Europese Atletiekfederatie voorkomen dat er aan records getwijfeld wordt (en dat het die eventueel moet schrappen). Een van de maatregelen is dat de bloed- of urinestalen ook beschikbaar moeten zijn om opnieuw te testen (in functie van nieuwere methodes, bijvoorbeeld). En daar duikt een vervelend probleem op voor enkele gewezen toppers, want de Internationale Atletiekfederatie begon pas in 2005 met bloed- en urinestalen te bewaren. Met als gevolg dat elk record dat eerder neergezet werd, bedreigd is. Zo ook het wereldrecord op de marathon bij de vrouwen, dat Paula Radcliffe in 2003 op 2u15’25” zette. Die liet op haar Twitter weten dat ze zeer ontevreden is met het plan dat op tafel ligt. “Ik heb hard gewerkt voor mijn persoonlijke records die het resultaat zijn van hard werken. Wij dreigen records te verliezen door bedriegers.”

Het nieuwe reglement is voor de duidelijkheid nog geen feit. Ten vroegste in juli wordt het voorstel tot wijziging goedgekeurd.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?