Wordt dit de (opvallende) looptrend van 2022?

Het aantal zoekopdrachten naar deze loopmethode verdubbelde in 2021. Fitnessgewoontes en -trends blijven continu evolueren, zeker met de coronapandemie die ervoor zorgde dat fitnesszakken de deuren moesten sluiten en groepstrainnigen een tijd niet konden doorgaan. Dat zorgde voor onder meer een stijging in online workouts, maar welke trends mogen we dit jaar verwachten?

De Britse gezondheidsketen PureGym analyseerde zoekopdrachten in Google met betrekking tot nieuwe fitnesstrends. Bovenaan het lijstje prijkt weighted hulahoop: hoelahoepen met extra gewicht dat kan oplopen tot 3 kg. Over deze fitnesstrend berichtten we hier al eerder.

Op loopgebied vinden we twee trends terug in de top 5: lopen met een buggy (stroller fitness) met een stijging van 90% in zoekopdrachten, en achterwaarts lopen met een stijging van 50%. Hoewel achteruitlopen niet echt een nieuwe trend is, heeft het de laatste jaren opnieuw aan populariteit gewonnen.

Achterwaarts lopen zou dan ook verschillende voordelen met zich meebrengen, waaronder een hogere calorieverbranding in vergelijking met traditioneel lopen en het verbeteren van je (loop)houding. Het zou bovendien het onevenwicht tussen je voorste en achterste spieren verkleinen, waardoor de impact op je knieën tijdens het lopen vermindert.

Voor je nu je volgende trainingen allemaal ‘achterwaarts’ afwerkt, moeten we de trend wel wat nuanceren. Naast de verschillende voordelen heeft achteruitlopen ook zo z’n beperkingen. Zo biedt het bijvoorbeeld niet dezelfde cardiovasculaire gezondheidseffecten als voorwaarts lopen … En uiteraard is het erg moeilijk (en zelfs gevaarlijk) als je niet goed kan zien waar je loopt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?