Word sneller door te zitten

Bovenstaande titel klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar is het niet. Je kan wel degelijk een betere loper worden door te zitten.

Mocht je nu denken dat je volgend jaar alles en iedereen naar huis gaat lopen op de DVV Antwerp 10 Miles door maanden aan een stuk 7 op 7 op je achterwerk te zitten, ga je bedrogen uitkomen. Maar toch kunnen ‘zitsessies’ van jou een betere loper maken. Meer bepaald als je die in een sauna doet.

Waarom helpt het?

1. Om je lichaam te trainen voor warme omstandigheden. Na enkele minuten in de sauna komen er zweetdruppels op je lichaam, begint je bloed te pompen en je hart sneller te slaan. Deze reacties zijn te vergelijken met wat er gebeurt wanneer je in warme omstandigheden loopt. Door die saunabezoeken train je je lichaam dus om met zulke situaties om te gaan. Geen overbodige luxe tijdens de zomermaanden. Vergelijk het een beetje met gewone trainingen. Als je regelmatig een intervalsessie plant – en dus snelheid traint – ga je ook tijdens de wedstrijd sneller lopen.

2. Omdat er nog andere positieve werkingen optreden. Tijdens een saunasessie verhoogt het bloedplasmavolume en de naturlijke productie van erytropoëtine (ook wel bekend als EPO). Daardoor worden er meer rode bloedcellen aan de spieren geleverd, wat je prestaties ten goede komt. In sommige gevallen leidt een saunabeurt ook tot pieken in de afgifte van het menselijk groeihormoon, wat onder meer het herstel bevordert.

Wat zegt de wetenschap?

Algemeen wordt aangenomen dat saunasessies helpen voor lopers die in eerder koude omstandigheden leven en meedoen aan ‘warme’ wedstrijden. Het kan volgens hen ook helpen in andere gevallen, maar daarover is er nog geen eenduidige conclusie gepubliceerd.

Wel verscheen er een studie in The Journal of Science and Medicine in Sport. Dat liet 6 lopers in een periode van 3 weken 12 dagen 30 minuten in een sauna zitten (190 graden). Na afloop stelden de onderzoekers vast dat de proefkonijnen 30% beter presteerden. Het duurde opvallend langer vooraleer ze moe werden. 

Let wel: in sommige gevallen is het geen goed idee om in de sauna te kruipen. Heb je twijfels? Raadpleeg dan een arts.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.