Winnaar marathon Wenen gediskwalificeerd wegens foute schoenen

Derara Hurisa kwam zondag als eerste over de meet in de Vienna City Marathon, maar het lachen ging al snel over in wenen. De Ethiopiër werd gediskwalificeerd omdat hij onreglementair schoeisel droeg.

Drie kwartier nadat hij met een tijd van 2:09:22 de marathon van Wenen had gewonnen, volgde een koude douche voor Derara Hurisa. De officials hadden vastgesteld dat zijn schoen – de Adidas Adizero Prime X – niet aan de reglementen van World Athletics voldeed.

Die reglementen stipuleren dat wedstrijdschoenen een maximale zooldikte van 4 cm mogen hebben, maar die van Hurisa waren 5 cm. Vooraf had de Ethiopiër aangegeven dat hij met andere schoenen zou lopen, maar hij deed het uiteindelijk toch met zijn niet-reglementaire trainingsschoenen.

“Het is de eerste keer dat dit voorvalt”, vertelde racecoördinator Hannes Langer, die benadrukte dat het reglement over de maximale zooldikte uitvoerig aan bod gekomen was tijdens de technische briefing voor de race en dat diskwalificatie dus onvermijdelijk was. “Ik ben er zeker van dat er in de toekomst nog strengere controles zullen gebeuren zodat dit niet meer kan voorvallen in grote wedstrijden.”

Door de diskwalificatie van Hurisa komt Leonard Langat – die wel regelconforme schoenen droeg – in de geschiedenisboeken als winnaar van de Vienna City Marathon 2021. De Keniaan finishte in 2:09:25.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?