Winnaar Boston Marathon 1914 begraven in Westhoek

Tijdens WOI streden alle bevolkingslagen schouder aan schouder tegen een gezamenlijke vijand. Jong en oud, boerenzonen en universitair geschoolden, ... Onder hen waren er ook heel wat sportieve talenten.

James Jimmy Duffy is wellicht de gekendste onder hen. In 1911 emigreerde de jonge Ier die in Schotland opgroeide naar Canada, waar hij de kost verdiende als tinsmid en als portier in een warenhuis. Als nieuwbakken Canadees mocht het sportieve talent naar de Olympische Spelen van Stockholm (1912), maar dat viel tegen. Daarna won hij wel enkele marathons, onder andere die van New York en Boston. Een voorbeeld van trainingsijver en discipline was Jimmy zeker niet. Het eerste wat hij vroeg na zijn overwinning in Boston was … een sigaret en een pintje.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog koos de flierefluiter ervoor om in het leger te gaan en hij vertrok naar het front. Op 22 april 1915 maakten de Duitsers voor het eerst gebruik van een verschrikkelijk wapen: gifgas. James Duffy was een van de eerste slachtoffers en overleed de dag nadien in een veldhospitaal in Vlamertinge, waar hij ook begraven ligt.

Ook aan de andere kant van de frontlijn streden jongens met een sportieve achtergrond. (Jo)hannes Braun had in de jaren voor de oorlog tal van Duitse records op de atletiekpiste gevestigd. In 1909 liep hij zelfs een wereldrecord op de 1.000 m horden. Ook Braun werd in de oorlog gezogen. Hij verdiende zijn strepen als gevechtspiloot, maar in 1918 kwam hij tijdens een vlucht in aanraking met een ander vliegtuig van zijn eigen eenheid en stortte neer. Hij ligt begraven in Vladslo, een deelgemeente van Diksmuide.

Ook heel wat loopwedstrijden herdenken dat WOI 100 jaar geleden uitbrak. In het julinummer van running.be magazine vind je de Groote Oorlogslopen-kalender met events die gelinkt zijn aan die verschrikkelijke wereldbrand. Nu te koop in de winkel of bestel je exemplaar HIER online!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.