Wim De Vilder: ‘We moeten mensen zin doen krijgen in sport’

Running.be trok naar het Park van Tervuren voor enkele loopupdates over VRT-nieuwsanker Wim De Vilder.
Exact een jaar geleden was Wim De Vilder ambassadeur bij de 100 km voor Kom op tegen Kanker. Een rol die hem duidelijk op het lijf geschreven was, want ook vandaag wil hij zo veel mogelijk mensen aan het bewegen krijgen. 
Bewegen helpt je lichaam tegen kanker. Hoe blik je terug op je ambassadeurschap bij de 100 km voor Kom op tegen Kanker? 
‘Dat is met voorsprong mijn mooiste loopherinnering ooit. Kom op tegen Kanker is een organisatie die mij iedere keer verbluft. Die 100 km voelde helemaal anders dan mijn deelname aan de 20 km door Brussel. Alle mensen stonden aan de start met iemand voor ogen. Iemand die kanker heeft of er aan overleden is. Je voelde die verbondenheid, dat warme gevoel. Deelnemers kwamen samen over de streep, soms hand in hand. Kan het mooier of symbolischer? Je helpt elkaar, je staat elkaar bij en je houdt rekening met elkaar. Ook tijdens de wedstrijd. De focus op de eigen prestatie verdwijnt, een individueel gebeuren wordt een teamprestatie. Logisch dat veel mensen dan emotioneel worden! Ze hebben niet alleen een persoonlijk doel gerealiseerd.’

Is er voldoende bewustmaking om mensen aan het bewegen te krijgen? 
‘We moeten mensen zin doen krijgen in sport. Hoe meer het zichtbaar is, hoe meer mensen we over de streep trekken. Bekende mensen op de covers van running.be is een goed initiatief, maar ook op de nieuwsredactie vinden wij het heel belangrijk dat we de beleving van sport in het nieuws brengen. Dat past in mijn leefwereld. Ik ben meer een actieve dan een passieve sporter en zal er altijd voor pleiten om grote evenementen of kleine initiatieven mee in de kijker te zetten. Zo zijn ook wij ambassadeurs van de sport.’

Vorig jaar liepen jullie met vier mensen van de redactie de 100 km voor Kom op tegen Kanker. Hoe zijn de sportieve relaties op het werk?
‘Het is fijn om samen te kunnen sporten en we hebben het er ook regelmatig over. Tijdens Het Journaal zit ik vaak naast Maarten Vangramberen. Op het moment dat de mensen thuis naar een reportage zitten te kijken, praten wij vaak over lopen. Over nieuwe schoenen, een nieuwe outfit of een nieuw traject. Regelmatig vraag ik zijn advies. Zo had ik recent wat last van de achillespees en dan wil ik zijn mening weten. Heeft het met mijn schoenen te maken? Moet ik even stoppen of kan ik doorgaan?

Meer weten over de sportieve ambities en loopsessies van Wim De Vilder? Haal het maartnummer in huis of lees het hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?