Wijn doet je niet beter lopen

In tegenstelling tot wat eerdere studies beweerden, zorgt rode wijn - en dan met name bepaalde stoffen in druiven - niet voor betere loopprestaties...

Uit eerdere studies bleek nochtans dat de in druiven aanwezige stoffen catechine, quercetine en resveratrol voor meer uithoudingsvermogen en spierkracht zorgen. Een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Georgia spreekt dat echter tegen.

“Sommige studies werden slechts op korte termijn of enkel op knaagdieren uitgevoerd”, zegt professor kinesiologie Patrick O’Connor. “Andere onderzochten slechts supplementen van één van de drie stoffen in plaats van voedsel waarin alle drie de verbindingen voorkomen. Bovendien was het effect slechts minimaal.”

O’Connor en zijn team lieten 40 ‘matig actieve’ volwassenen (ze sporten ongeveer eenmaal per week) gedurende 45 dagen druivensap of een placebo drinken. Voor en na die periode ondergingen ze een batterij aan tests, waaronder VO2max, een uithoudingssessie op de loopband en een krachtoefening. In geen enkele categorie werd een positief effect vastgesteld.

Volgens de wetenschappers heeft de consumptie van druiven dus geen invloed, maar is het eerder de diversiteit in de biologie van de mens die een rol speelt. “Druivensap is druivensap”, zegt O’Connor daarover. “Maar de menselijke fysiologie is zo divers. Er zijn ontzettende veel verschillen in de cellen die de chemische stoffen door de maag naar andere cellen in het lichaam transporteren.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?