Wielermannen op de loop

Wielermannen Michel Wuyts en Ruben Van Gucht zijn de peters van de Loop van Vlaanderen. Running.be magazine liep als voorbereiding de Koppenberg al eens omhoog met het VRT-duo.

Op een koude ochtend in februari hebben we aan de Koppenberg afgesproken met sportjournalisten Michel Wuyts en Ruben Van Gucht, om op en rond de puist van Melden een deel van het parcours van de Loop van Vlaanderen te verkennen.

Michel Wuyts, every inch a gentleman, komt stipt op tijd. Terwijl we staan te wachten op zijn jongere collega, grappend over de ongedisciplineerde jeugd die het bed niet meer uit geraakt, komt daar plots Ruben om de bocht gelopen. “Ik ben al een uur en tien minuten aan het lopen, naar de Paterberg en terug.” En toen moesten we nog vertrekken voor 10 kilometer, bergop en bergaf, over kasseien en modderpaadjes.

Op verkenning langs enkele van de mooiste, maar ook pittigste stukken van de Loop van Vlaanderen. En aangezien de benen nu nog fris zitten, beginnen we onmiddellijk met de gevreesde kasseihelling waarop elk jaar heel wat profrenners de tanden stukbijten.

En, hoe voelt dat, is de Koppenberg al lopend even zwaar als met de fiets?

Michel: “Al lopend valt het een pak beter mee. Bij het fietsen moet je telkens dat dode punt overwinnen. Zeker op het steilste stuk hier op de Koppenberg, als de kasseikoppen nat liggen, is dat hels. Als je loopt, moet je wel hard duwen, maar stap voor stap kom je wel boven. Al blijft die uitloper toch lang duren.”
Ruben: “Nu lopen we wel nog rustig. Als je hier op de wedstrijd voluit gaat, zal dat een heel ander verhaal zijn.”

Intussen zijn we aan de achterkant van de Koppenberg gekomen, door het bos klimmen we hier weer naar boven. Hebben jullie dit stuk ooit al gezien?

Michel: “Ik ben blij dat ik het eens zie, want de achterkant is eigenlijk nog mooier dan de voorkant, met de aanloop tussen de velden, en dan deze beklimming zigzaggend tussen de bomen. Dat is bij vrouwen ook vaak zo, de achterkant is beter dan de voorkant.”

Lees het volledige interview in running.be magazine van maart.

running.be magazine
Lees het volledige interview, de Belgische trappenloophoop Omar Bekkali, de schoenenspecial 2013, 12 pagina’s training (algemene loopprincipes, 5 dagelijkse oefeningen in 5 minuten, lopersdiarree,…) het succes achter de stadslopen, 10 weetjes over de 10 Miles, een reportage over Les Hivernales en 25 jaar Managers Marathon Club, 24 uur langs de Scheldekaai, tien tips voor beginners van Rikske ‘Punk’ Ceulemans, Dimitri Leue bestormt de Boerentoren, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 7 maart in de winkel te verkrijgen is!
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?