Wie sport, heeft een hoger loon

Sporters hebben meer succes op de arbeidsmarkt én krijgen meer loon. Dat is althans de conclusie van de Duitse professor Michael Lechner na een onderzoek bij 5.000 Canadezen.

Lechner volgde over een periode van acht jaar de schommelingen in het loon en de sportbeoefening van de Canadezen op. Bleek dat sporters gemiddeld 13% meer verdienden dan niet-sporters en hoe meer iemand aan sport deed, des te groter het verschil was. Lechner, professor aan de Universiteit van het Zwitserse Sankt Gallen, stelde vorige week de resultaten van zijn onderzoek voor op het congres van de European Sports Economics Association (ESEA), dat plaatsvond aan de Universiteit Antwerpen.

Volgens de Duitser zit de verklaring voor het hoger inkomen van sporters in de houding die ze aannemen. “Sociale en persoonlijke vaardigheden, uithoudingsvermogen: allemaal elementen die sport je bijbrengt”, zegt Lechner in De Standaard. “Sport is bovendien goed voor de gezondheid en het is algemeen geweten dat wie een goed en gezond voorkomen heeft, meer kansen krijgt op de arbeidsmarkt. Het spreekt voor zich dat wie actief sport, die activiteitsgraad ook vaker doortrekt op de werkvloer en dus actiever op zoek gaat naar promotie of naar manieren om zijn arbeidsprestaties te verbeteren. Competitiviteit kan daar iets mee te maken hebben, maar discipline maakt volgens mij een groter verschil.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?