Wie loopt, krijgt een hoger loon

Mensen die regelmatig sporten, zoals lopen en fitnessen, krijgen doorgaans een hoger loon en maken meer kans op een nieuwe job. Dat blijkt uit een studie van het Duitse onderzoeksinstituut IZA.

Dat lopen goed is voor je gezondheid, conditie, weerstand en gewicht, is geen geheim. Maar wist je ook dat je als sporter meer kans hebt op een hoger loon? En dat je een streepje voor hebt bij een sollicitatie als je lopen vermeldt bij je hobby’s op je curriculum vitae? Dat is althans de conclusie van het Duitse onderzoeksinstituut IZA nadat het tien onderzoeken uit andere landen had geanalyseerd.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen die minstens één keer per week sporten gemiddeld 5% meer verdienen dan inactieve collega’s. Volgens Michael Lechner, auteur van het IZA-onderzoek, moeten we de verklaring niet ver zoeken: “Als sporter beschik je meestal over kwaliteiten als doorzettingsvermogen en discipline. Het is logisch dat die dan ook tot uiting komen in je carrière.” Daarnaast zou sporten er ook voor zorgen dat werknemers productiever worden, beter met stress om kunnen gaan en beter functioneren in een team.

85% MEER MARATHONLOPENDE CEO’S

André Spicer, hoogleraar Organisational Behaviour aan de City University in Londen en co-auteur van het boek ‘The Wellness Syndrome’ beaamt dat fitheid op de werkvloer de afgelopen twintig jaar een stuk belangrijker geworden is. “Tot de jaren ’60 hadden we religie als ons morele kompas, daarna werd hard werken een deugd. En nu associëren we kwaliteit met gezondheid”, zegt hij in NRC Handelsblad. Ter illustratie beschrijft hij een onderzoek naar sportiviteit onder bazen. “Het aantal CEO’s dat op hun CV vermeldt marathons te lopen is tussen 2001 en 2011 met 85% toegenomen.”

Naast een hoger loon, maken sportievelingen ook meer kans op een (nieuwe) baan. Uit een experimenteel onderzoek in Zweden bleek namelijk dat sollicitanten die een of meerdere sporten vermelden op hun CV 2% meer kans hadden op een uitnodiging voor een jobgesprek.

Ondanks alle positieve punten van sport, maakten de Duitse onderzoekers ook een kanttekening: sporten veroorzaakt natuurlijk blessures en té intensief trainen kan er voor zorgen dat je concentratie en efficiëntie op het werk minder worden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?